Macron hoppas på enad front med Tyskland

Bild: EPA/CARSTEN KOALL

Förväntningarna är lågt ställda inför den franske presidenten Emmanuel Macrons besök i Berlin, där han ska försöka få med förbundskansler Angela Merkel på sina högtflygande reformplaner för eurozonen. Macron har mött tyskt motstånd – men målet är en enad front senast i juni.

Frankrikes och Tysklands gemensamma mål är att presentera en gemensam linje i frågan om eurozonens framtid senast i juni, enligt den franske presidenten Emmanuel Macron.

– Ingen valutaunion kan existera utan någon form av konvergens, säger han i Berlin, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Macron poängterade samtidigt att det viktigaste var ett gemensamt mål bland euroländerna, inte den exakta vägen dit.

Mötet hålls på Berlins stadsslott – för närvarande en byggarbetsplats – och är "ytterligare en byggsten" i jakten på gemensamma lösningar inför EU-toppmötet i juni, säger förbundskansler Angela Merkel enligt nyhetsbyrån AFP. Formuleringen ger möjligen en fingervisning om de lågt ställda förväntningarna.

Stöd från Berlin

Macrons långtgående planer på att förändra EU- och eurosamarbetet bygger till stor del på stöd från regeringen i Berlin. I veckan stötte han på patrull då Merkels kristdemokratiska union uttryckte sitt missnöje med EU-kommissionens planer på att skapa en europeisk valutafond, en idé helt i Macrons smak. En sådan EU-motsvarighet till IMF bör snarare komma till genom en fördragsändring, enligt den kristdemokratiska partigruppen i tyska förbundsdagen.

Motståndet från Merkels parti hänger ihop med farhågan att notan för skuldkriser i andra euroländer ska skickas till tyska skattebetalare. Tidigare tyska insatser för att rädda eurosystemet ses allmänt som en bidragande orsak till högerpopulistiska Alternativ för Tysklands explosionsartade tillväxt sedan grundandet 2013.

Inga radikala förändringar

Tyska Socialdemokraterna, som sitter i koalitionsregering med Merkels kristdemokrater, är mer positivt inställda. Den nytillträdde socialdemokratiske finansministern Olaf Scholz har dock flaggat för att några radikala förändringar i eurosamarbetets struktur inte är aktuella.

Fakta

EMF

EU-kommissionen vill använda sig av en specialklausul i EU-fördraget för att bygga ut euroländernas stabilitetsfond ESM till en europeisk valutafond (EMF).

Den franske presidenten Emmanuel Macron, som gick till val på att reformera EU och eurozonen, är positiv till idén. Tyska regeringen har tidigare uttryckt stöd för en europeisk motsvarighet till Internationella valutafonden (IMF), men vill att en sådan fond skapas genom en mellanstatlig överenskommelse, något som skulle ta avsevärt mycket längre tid.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00