Macron fördömer antisemitism vid protester

Emmanuel Macron. Bild: Lehtikuva/Ludovic Marin

Sedan en känd fransk filosof och författare trakasserats i samband med Gula västarnas demonstrationer i Paris går Frankrikes president Emmanuel Macron ut och fördömer agerandet.

"De antisemitiska förolämpningarna han utsattes för är den absoluta motsatsen till vad vi är och vad som gör oss till en stor nation. Vi tolererar det inte", skriver Emmanuel Macron på Twitter.

Klipp som rullas i franska medier visar hur polisen ingrep när författaren Alain Finkielkraut skymfades med glåpord av en grupp demonstranter i utkanten av en protest i Paris på lördagen. Där hörs tillrop som "smutsiga sionist" och "Frankrike är vårt".

"Krossar allt omkring"

Finkielkraut har tidigare uttryckt sin sympati för Gula västarna, men har nu svängt om. I en intervju med tidningen Journal du Dimanche säger 69-åringen att protesterna har utvecklats till något groteskt.

– Jag kände ett absolut hat och tyvärr är det inte första gången, säger han.

– Dessa demonstrationer är lite som golem (en jätte inom judisk mytologi). De drar fram och krossar allt omkring sig.

Fienkielkraut säger i en annan intervju, med tidningen Le Parisien, att han närmat sig folkmassan av ren nyfikenhet och att han bland annat uppfattade hur han blev uppmanad att kasta sig själv i kanalen.

Han säger sig dock inte vilja polisanmäla påhoppen, men en domstol i Paris meddelar att en utredning har påbörjats.

Extrem "infiltration"

Händelsen skedde bara ett par dagar efter att en myndighetsrapport noterat en våg av antisemitism i Frankrike förra året. Enligt inrikesdepartementet ökade antalet antisemitiska incidenter med 74 procent.

14 politiska partier som kräver krafttag mot utvecklingen har kallat sina anhängare till demonstrationer runt om i landet på tisdag.

Regeringens talesperson Benjamin Griveaux säger till tv-kanalen LCI att man inte ska blanda samman vanliga demonstranter inom Gula västarna med extremister. Men han varnar samtidigt för att den löst sammansatta proteströrelsen "infiltrerats" av såväl höger- som vänsterextrema krafter med antisemitiska dragningar.

Polisbil attackerad

Vid demonstrationer i staden Lyon urartade protesterna på ett annat sätt på söndagen. En polisbil som fastnat i trafiken attackerades av stenkastande demonstranter.

Händelseförloppet filmades inifrån polisbilen där poliserna hörs rapportera in att de attackeras.

Demonstrationerna har krympt i omfattning över en längre tid. Två opinionsundersökningar har den senaste veckan visat att en majoritet av fransmännen tycker att de Gula västarna ska lägga ned sina varje vecka återkommande protester och att de inte längre fyller sitt ursprungliga syfte, även om det fortsatt finns ett stort stöd för rörelsen.

Bakgrund

Gula västarnas protester

Gula västarna (Gilets jaunes) är en löst sammansatt rörelse som ursprungligen bildades i protest mot höjd skatt på bensin och diesel. Protesterna har sedan vuxit till att omfatta ett mer allmänt missnöje med president Emmanuel Macron och hans ekonomiska politik.

Sedan november har tiotusentals demonstranter – ibland hundratusentals – på lördagarna intagit gatorna i Paris och andra städer som Lille och Marseille. Stundtals har protesterna gått våldsamt till och lett till vandalisering.

Under demonstrationerna den 1 december i fjol blev Triumfbågen nedklottrad och lyxbutiker längs paradgatan Champs-Élysées fick fönsterrutor krossade. Över 260 personer skadades, däribland flera poliser, och över 400 greps. Vid ett tillfälle försökte en grupp demonstranter storma ett departement i Paris.

En grupp personer har aviserat att de ställer upp i valet till Europaparlamentet i rörelsens namn. Det har lett till viss intern splittring, då andra grupper anser att man helt ska stå utanför politiken.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning