Macron erkänner Frankrikes ansvar i folkmord

Emmanuel Macron under sitt besök på en minnesplats för offren för folkmordet i Rwanda. Bild: Muhizi Olivier/TT-AP

Frankrikes president Emmanuel Macron har i Rwanda erkänt sitt lands ansvar i folkmordet 1994. Frankrike hade nära band till den dåvarande regimen och ignorerande varningar om att massakern var nära förestående.

– Jag står här vid er sida, med ödmjukhet och respekt, och jag har kommit hit för att erkänna vårt ansvar, säger Emmanuel Macron vid en minnesplats för folkmordets offer i Kigali.

Den franska förhoppningen är att besöket ytterligare ska lätta på de långvariga diplomatiska spänningar som uppstod på grund av Frankrikes agerande under folkmordet.

Macron är den första franska ledaren att besöka Rwanda sedan 2010. Det östafrikanska landet har länge anklagat Frankrike för att ha en del i att 800 000 människor dödades.

"Politiskt ansvar"

Macron framhåller dock att Frankrike inte var delaktigt i folkmordet.

– Men Frankrike har en roll, ett narrativ och ett politiskt ansvar gentemot Rwanda, säger presidenten i sitt tal.

– Hon har en plikt: att ta del av historien från början och erkänna det lidandet som hon har åsamkat det rwandiska folket genom att allt för länge ha värderat tystnad framför att granska sanningen.

Macron har tagit flera steg för att försöka värma upp relationerna med Rwanda. Han har bland annat tillsatt en utredningskommission som slagit fast att Frankrike bär ett "överväldigande" ansvar för folkmordet och stod "blint" inför förberedelserna av det.

Ingen ursäkt

Inför besöket hoppades många rwandier på en offentlig ursäkt från Frankrike. Och Rwandas största organisation för överlevare uttrycker besvikelse över att det inte blev något uttryckligt förlåt från Macron.

President Paul Kagame har dock spelat ned vikten av ett sådant uttalande och sagt att det i så fall måste ske spontant.

– Hans ord innebar något mer värdefullt än en ursäkt. De var sanningen, säger Kagame på en presskonferens efter sitt möte med Macron.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning