Israel ska se över övervakningshärva

Frankrikes president Emmanuel Macron i möte om det israeliska spionprogrammet Pegasus. Bild: Ludovic Marin/TT-AP

Israel har tillsatt en kommission som ska se över anklagelserna om missbruk av det israeliska teknikföretaget NSO:s övervakningsprogram Pegasus.På torsdagen blixtinkallade Frankrikes president Emmanuel Macron samtidigt till ett säkerhetsmöte om härvan.

Frankrikes president Emmanuel Macron kallade på torsdagen till ett brådskande nationellt säkerhetsmöte för att diskutera Pegasus-härvan. Telefonnummer tillhörande presidenten och ytterligare 14 ministrar i hans regering fanns med på en lista över möjliga mål för Pegasus övervakning, har den franska tidningen Le Monde nyligen rapporterat.

Dessutom anklagas marockansk säkerhetstjänst för att ha använt Pegasus för att spionera på flera franska journalister.

Det var i helgen som flera internationella medier avslöjade att närmare 50 000 telefonnummer till aktivister, journalister och politiker runt om i världen kan ha övervakats med hjälp av programmet Pegasus.

Israels parlament kan komma att rekommendera en förändring av regelverket för försvarsexport på grund av anklagelserna mot NSO, enligt uppgifter till nyhetsbyrån Reuters.

En israelisk kommission har nu tillsatts för att se över hur NSO:s övervakningsmjukvara har använts.

Pegasus har avslöjat "många terrorceller", uppger Ram Ben-Barak som leder det israeliska parlamentet Knessets utrikes- och försvarskommitté på torsdagen. Han tillägger dock att landet "måste undersöka om den felanvänts eller sålts till oansvariga organisationer".

Försvarsminister frågas ut

Israels parlament Knesset. Arkivbild. Bild: Sebastian Scheiner/AP/TT

Både Israels försvarsdepartement, som ser över NSO:s export av Pegasus, och företaget har sagt att programmet endast är till för att spåra terrorister eller brottslingar och att alla utländska kunder är godkända regeringar.

Men anklagelserna om missbruk har väckt frågor inom den regerande koalitionen i Israel. En av dess medlemmar, vänsterpartiets Meretz, frågade ut försvarsminister Benny Gantz om NSO:s export av Pegasus vid ett möte på torsdagen.

NSO har sålt programmet till 45 länder och tackat nej till 90 andra som potentiella kunder, enligt ett uttalande av företagets vd Shalev Hulio. Enligt vd:n kan mjukvaran inte användas mot israeliska eller amerikanska mobiltelefoner.

Den Parisbaserade pressfrihetsorganisationen Reportrar utan gränser uppmanade på onsdagen till ett tillfälligt stopp av försäljningen av övervakningsprogram. Även den tyska förbundskanslern Angela Merkel är kritisk. På torsdagen säger hon till journalister i Berlin att spionprogram inte ska få säljas till länder där det saknas juridisk översyn.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning