Macron backar om officiell roll för sin fru

En petition på nätet samlade mer än en kvarts miljon namn mot att ge Brigitte Macron en formell roll som rikets "första dam". Bild från juli 2017. Bild: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / Alain Jocard

Frankrikes president Emmanuel Macron backar i fråga om sin frus offentliga roll. Presidentkontoret kommer att klargöra Brigitte Macrons ställning inom de närmaste dagarna, uppger en källa för AFP.

Den 39-årige presidenten lovade under valkampanjen att han skulle skapa en verklig post för sin fru om han blev vald.

Men en petition på nätet samlade mer än en kvarts miljon namn mot att ge Brigitte Macron en formell roll som rikets "första dam". En enkät visar också att en majoritet av det franska folket också är emot förslaget att kopiera den amerikanska modellen.

Emmanuel Macrons popularitet har dalat tre månader efter valsegern. En opinionsundersökning i förra veckan uppgav att bara 36 procent av fransmännen ser positivt på honom.

Nationalförsamlingen ska också rösta om en ny lag som ska hindra ledamöter att anställa sina familjemedlemmar som assistenter efter en rad skandaler med felaktigt utbetalda bidrag. Det här rimmar illa med försöken att skapa en ny offentlig roll för Macrons fru.

– Jag ser att ibland kan man skapa en roll för sin partner, sade oppositionsledamoten Ugo Bernalicis sarkastiskt under en debatt förra månaden.

Han kritiserade tanken på att ge Brigitte Macron pengar "fastän hon aldrig blivit vald".

Enligt Macron skulle hans fru inte få betalt i den föreslagna rollen som första dam, men han vill skapa positionen för att göra det hela transparent.

"Betald av Republiken, nej. Att ha en roll, en verklig status, en faktisk kapacitet att verka," sade Macron till fransk radio i mars då han fick en fråga om hans vision för sin frus roll om han blev vald till president.

– Hon kommer att ha en roll, hon kommer inte att hållas gömd för hon är en del av mitt liv, sade Macron då.

Brigitte Macron, 64, är pensionerad från sitt jobb som modersmålslärare . 

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning