Machu Picchu öppnar – för en japansk turist

Sedan i mars har lamorna fått ha Machu Picchu för sig själva. Arkivbild. Bild: Karel Navarro/TT-AP

Inkastaden Machu Picchu, en av Sydamerikas mest välkända turistattraktioner, har återöppnat efter att ha varit stängt för besökare i månader. Men bara för en enda lycklig turist – en japansk man som fann sig strandad i Peru när landet i mars hastigt stängde ner på grund av coronaviruset.

"Den första personen på jorden som åkte till Machu Picchu sedan lockdown är jag", skriver Jesse Katayama på Instagram tillsammans med bilder på sig själv i den i övrigt ödsliga bergstaden strax utanför Cusco i östra Peru.

26-åringen hade köpt en biljett till Machu Picchu dagarna innan Peru utlyste hälsonödläge och flygtrafiken till och från landet ställdes in. Efter flera månader fick lokala turistmyndigheter nys om mannens öde och bestämde sig för att ge honom ett särskilt besökstillstånd.

Övriga världen får dock vänta tills november för att se den mytomspunna staden, som då återöppnar för 675 turister om dagen. Machu Picchu tros ha byggts av inkan Pachacu ti omkring år 1440, men föll i glömska efter den spanska erövringen 1532 och återupptäcktes inte av omvärlden förrän 1911.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning