Maaseudun Tulevaisuus: Vanhanen vill inte bli presidentkandidat och än mindre Centern-ordförande

Matti Vanhanen vill inte bli ordförande för Centern. Bild: Vesa Moilanen/Lehtikuva

Nya finansministern Vanhanen är tydlig i en intervju med Maaseudun Tulevaisuus: han är inte intresserad av ordförandeskapet i Centern.

Riksdagsveteranen och nyblivna finansministern Matti Vanhanen har inga högre karriärmål kvar att uppnå. Det säger han i en intervju med Maaseudun Tulevaisuus.

Därför vill han inte heller ställa upp som partiets kandidat i presidentvalet 2024. Än mindre intresserad är han av att ställa upp i höstens ordförandeval inom partiet.

"Jag skulle säga att jag inte längre strävar mot något. Jag har genomgått två operationer som har att göra med min hälsa, och mina tankar har redan länge legat på saker som ligger utanför politiken", säger Vanhanen till MT.

Finansministerposten tackade han ja till av pliktkänsla för partiet. Han menar att den som ger sig in i politiken måste vara beredd att ta emot de uppgifter som kommer emot en, men påpekar också att man måste kunna väga plikterna mot vad man själv vill göra.

De här två sakerna får inte stå i alltför stor konflikt med varandra, säger Vanhanen.

"Jag kan bidra som finansminister, men partiordförande vill jag inte vara. Min nuvarande uppgift är projektbaserad och jag vill hålla den på det sättet", säger Vanhanen.

Vanhanen tog över som finansminister i juni då Centerordföranden Katri Kulmuni avgick i efterspelet till ett avslöjande om att hon köpt konsulttjänster på ministeriets bekostnad.

Kulmuni har meddelat att hon står till förfogande för omval på partikongressen i september.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Att öka sin förmögenhet är en allemansrätt men få har en konkret plan

Mer läsning