Maaseudun Tulevaisuus: Finländare i medelåldern vill inte betala för klimatet

Männen håller aningen hårdare i pengarna än kvinnorna medan unga är mer villiga att betala för att förbättra situationen. Bild: Linnea de la Chapelle/SPT

Endast var tionde finländare är beredd att betala mer för maten för att minska på klimatutsläppen.

Finländare i medelåldern är minst villiga att öppna plånboken för klimatet, visar en enkät som Maaseudun Tulevaisuus har gjort.

Över hälften av de tillfrågade i åldern 45–54 år säger att de inte är redo att betala mer för något. Även småinkomsttagare som tjänar under 20 000 euro om året är motvilliga att betala mer för att bromsa klimatförändringen. Männen håller aningen hårdare i pengarna än kvinnorna medan unga är mer villiga att betala för att förbättra situationen.

– Som ung är det lättare att vara radikal. Ens konsumentbeteende förändras ändå ofta då man kommer in i arbetslivet. Vi får se om den unga generationen är lika klimatmedveten i framtiden då deras livssituation förändras, säger Minna Autio, professor vid Helsingfors universitet till Maaseudun Tulevaisuus.

TNS Kantar Agri gjorde undersökningen i början av augusti och 1 094 deltog. Felmarginalen är tre procentenheter åt vardera hållet.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning