Busch Thor kritiserar Centern och Liberalerna

I dag föreslår talman Andreas Norlén (till vänster) Moderatledaren Ulf Kristersson som statsminister. Arkivbild. Bild: TT / Pontus Lundahl

Moderatledaren Ulf Kristersson vill bilda regering med Moderaterna och Kristdemokraterna i Sverige. Men sannolikt stoppas han av Centern och Liberalerna. – Det är historiskt om vi får en situation där ett borgerligt parti väljer att rösta emot en borgerlig statsminister, säger KD-ledaren Ebba Busch Thor.

Talmannen Andreas Norlén har nu föreslagit Ulf Kristersson som statsministerkandidat för riksdagen. På onsdag blir det omröstning och skarpt läge i försöken att få en ny regering på plats.

Kristersson blir då sannolikt den förste statsministerkandidat i modern tid som röstas ned i riksdagen.

– Jag har valt att ställa upp trots den uppenbara risken att inte bli tolererad den här gången. Vi måste pröva riktiga alternativ och pröva dem på riktigt, säger Kristersson.

– Jag känner mig skyldig att försöka.

Splittrad allians

Kristdemokraterna har tackat ja till att ingå i Kristerssons regering. Men Centern och Liberalerna har tackat nej med hänvisning till att en Alliansregering blir beroende av Sverigedemokraterna för att få igenom sin politik.

Av samma anledning har Liberalernas ledare Jan Björklund varit tydlig med att partiet tänker rösta nej i statsministeromröstningen. Centerledaren Annie Lööf har sagt att det är osannolikt att partiet kommer att ändra sitt tidigare beslut att rösta nej.

– Jag har noterat de mediala beskeden, på onsdag kommer det riktiga beskedet, säger Kristersson.

Om C och L röstar som de sagt kommer Kristersson inte att bli vald. Tillsammans med de rödgröna nejrösterna blir det 195 röster emot honom. För att bli vald får han inte ha fler än 175 röster emot sig.

KD-kritik

KD-ledaren Ebba Busch Thor är kritisk till Allianskollegorna C och L.

– Det är historiskt om vi får en situation där ett borgerligt parti väljer att rösta emot en borgerlig statsminister. Det är 40 år sedan det hände senast, säger Ebba Busch Thor.

– Jag tycker att det är fel. Det är inte att göra det som är bäst för Sverige i det här läget.

Kristersson avfärdar ett regeringsalternativ med Alliansen och Miljöpartiet, som C och L vill undersöka grundligare. En sådan regering skulle kräva välsignelse av Socialdemokraterna, uppger han.

– Om enda syftet skulle vara en ny sorts decemberöverenskommelse så tror jag att det vore dåligt för svensk demokrati, säger Kristersson.

– Och som både jag och MP:s språkrör själva har påpekat så når inte den regeringskonstellation som diskuteras i det sammanhanget upp till 175 röster. Matematiken stöder helt enkelt inte en sådan regering

Kristersson får frågan om han kan kandidera till statsminister igen efter att ha röstats ned på onsdag.

– Jag kommer att stå till förfogande med hela Alliansens program ända tills vi har en ny regering eller går till extraval, säger Moderatledaren.

Fastighetsfonder ger den privata placeraren möjlighet att dra nytta av fastighetsmarknadens stabila avkastning

Mer läsning