M-ledaren: Någon måste ha missuppfattat

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) möter media under Moderaternas dag under politikerveckan i Almedalen. Bild: Lehtikuva/Vilhelm Stokstad

Den svenska moderatledaren Ulf Kristersson tycker att det interna Alliansbråket om utskottsposter i riksdagen, och huruvida Sverigedemokraterna ska komma ifråga för poster efter valet, är "olyckligt".– Någon måste ha missuppfattat vad allt detta syftar till, säger Kristersson när han frågas ut i Godmorgon världen i P1.

När uppgifterna om Alliansens diskussioner om utskottsplatserna kom ut hävdade i första hand Liberalernas ledare Jan Björklund att Moderaterna och deras gruppledare Tobias Billström gav en felaktig bild av vad det hela handlade om. Liberalerna och Centerpartiet anser att Billström framställt det som att det handlade om att göra upp med SD.

Kristersson, på plats i Almedalen för Moderaternas dag, säger att Billström inte har gjort något galet eller fel. Det är en person som kan sina saker utan och innan, enligt M-ledaren.

Och egentligen är det hela mer en fråga matematik och politik, enligt Kristersson som framhåller att storleksförhållandena i riksdagen nu, och sannolikt än mer efter valet i september, ser annorlunda ut efter SD:s uppgång. Då borde kanske också fördelningen av poster som ordförande och vice ordförande i utskotten se annorlunda ut.

– Jag tror inte att det här är en stor fråga, det blev olyckligt men det kommer att lösas förr eller senare, säger Kristersson.

Han säger att bråket inte har någon inverkan på Alliansens möjligheter att bilda regering.

– Vi har en förkrossande enighet i flera stora frågor, säger Kristersson.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning