Lyxig smörgås med tonfisk

Smörgåsarna blir extra lyxiga med topping av potatischips och saltgurka. Men du kan också använda skivade hårdkokta ägg. Bild: Eva Hilden Smith/TT

Laddat med film i kväll? Här är en fräsch och väldoftande smörgås till myset framför tv:n.

För 6 smörgåsar, 20 minuter

2 burkar (a` 200 g) tonfisk i vatten eller olja

1 liten rödlök

1 blekselleristjälk

1/2 kruka bladpersilja

1 1/2 dl majonnäs

1/2 tsk färskpressad citronsaft

salt och peppar

6 stora formbrödskivor

smör till stekning

6 salladsblad

Till garnering:

1 liten rödlök, finstrimlad

2 dl potatischips

2–3 saltgurkor, skivad

Gör så här:

1. Låt tonfisken rinna av. Skala och finhacka löken. Ansa och finhacka selleristjälken. Strimla persiljan.

2. Blanda majonnäs och citronsaft i en bunke. Vänd ned tonfisk, rödlök, selleri och persilja. Blanda ihop med en gaffel och smaka av med salt och peppar.

3. Stek bröden i smöret och låt svalna. Toppa brödskivorna med salladsblad, tonfiskröra, strimlad lök och chips. Servera med saltgurka.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning