Lyxig laxsallad

Varmrökt lax är godast om fisken är ljummen. Blanda med blad och servera med ört- och vitlöksdressing. Bild: TT

Varmrökt lax blir så mycket godare om man serverar den ljummen. Linda in den i folie och värm försiktigt i ugn. Sedan är det bara att plocka ned fisken i bitar och servera i en festlig sallad.

Ljummen laxsallad

För 4 personer, 25 minuter

500 g varmrökt, rensad lax eller sik

2 ägg

1 påse blandad sallad

10 körsbärstomater

1/2 gurka

Till dressingen:

3 msk majonnäs

1 dl mager crème fraiche

1 tsk finhackad timjan

1 tsk finhackad persilja

1 riven vitlöksklyfta

1 tsk vitvinsvinäger

1–2 msk vatten

salt

Att äta till:

bröd

färska kryddor

några fina jordgubbar

1 citron

Gör så här:

1. Värm fisken i ugnsfoliepaket i ugnen på 125 grader i cirka 10 minuter. Rensa fisken och dela köttet i bitar.

2. Koka äggen i 8 minuter, beräknat från det att vattnet börjar sjuda. Kyl, skala och dela äggen på längden.

3. Blanda ingredienserna i dressingen. Justera smak och konsistens med vinäger, vatten och en nypa salt.

4. Skölj salladsbladningen och torka den, dela upp på tallrikar. Fördela laxen och lägg en ägghalva på varje tallrik. Toppa med bitar av körsbärstomater och gurka. Garnera med timjan, citronklyfta och färska jordgubbar. Servera dressingen i skål bredvid med ljummet bröd.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning