Lyxig laxsallad

Varmrökt lax är godast om fisken är ljummen. Blanda med blad och servera med ört- och vitlöksdressing. Bild: TT

Varmrökt lax blir så mycket godare om man serverar den ljummen. Linda in den i folie och värm försiktigt i ugn. Sedan är det bara att plocka ned fisken i bitar och servera i en festlig sallad.

Ljummen laxsallad

För 4 personer, 25 minuter

500 g varmrökt, rensad lax eller sik

2 ägg

1 påse blandad sallad

10 körsbärstomater

1/2 gurka

Till dressingen:

3 msk majonnäs

1 dl mager crème fraiche

1 tsk finhackad timjan

1 tsk finhackad persilja

1 riven vitlöksklyfta

1 tsk vitvinsvinäger

1–2 msk vatten

salt

Att äta till:

bröd

färska kryddor

några fina jordgubbar

1 citron

Gör så här:

1. Värm fisken i ugnsfoliepaket i ugnen på 125 grader i cirka 10 minuter. Rensa fisken och dela köttet i bitar.

2. Koka äggen i 8 minuter, beräknat från det att vattnet börjar sjuda. Kyl, skala och dela äggen på längden.

3. Blanda ingredienserna i dressingen. Justera smak och konsistens med vinäger, vatten och en nypa salt.

4. Skölj salladsbladningen och torka den, dela upp på tallrikar. Fördela laxen och lägg en ägghalva på varje tallrik. Toppa med bitar av körsbärstomater och gurka. Garnera med timjan, citronklyfta och färska jordgubbar. Servera dressingen i skål bredvid med ljummet bröd.

Pippi skuttar omkring på Finns sommarteater

Pippi Långstrump, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, är en av Astrid Lindgrens mest kända och populära figurer. Sommaren 2019 skuttar hon omkring på Finns sommarteaters (tidigare Glims sommarteater 1973-2005) scen i Esbo till Georg Riedels välkända musik. Senast spelades Pippi på Finns år 2006 och det var alla tiders publiksuccé på sommarteatern med nästan 6000 åskådare! Då spelades huvudrollen av Josefin Silén, som sedan dess utbildat sig till musikalartist i Sverige och i höst spelar Esmeralda i Ringaren i Notre Dame på Tampereen Teatteri. 29.3.2019 - 07.54