Lyxig laxpaj

Frasig paj med lax och bladspenat blir bäst om den bakas i låg, vid pajform. Bild: TT

Paj bakad i låg form får ett lyxigt utseende och behöver inte stå i ugnen lika länge som en hög paj.

Lax- och spenatpaj

För 4 personer, 50 minuter

Bakas ut i låg pajform med löstagbar botten.

Till pajdegen:

125 g smör

3 dl vetemjöl

2 msk kallt vatten

Till fyllningen:

400 g kallrökt lax

ca 200 g babyspenat

2 dl grädde

2 dl riven ost

1 tsk grönsaksbuljong i pulverform

4 ägg

1/2 krm svartpeppar

1 msk hackad timjan

Gör så här:

1. Hacka smör och vetemjöl till en grynig massa i matberedaren. Tillsätt vatten och kör lite till. Arbeta samman degen för hand med några snabba tag. Kavla ut den mellan två bakplåtspapper och klä en smord, låg pajform. Nagga botten med en gaffel och förgrädda i ugnen på 200 grader i 10 minuter. Tips! Låt ett bakplåtspapper ligga kvar över degen så minskar risken att degen sjunker ned över kanterna.

2. Koka upp grädde och riven ost. Hacka och blanda i babyspenaten. Smaksätt med grönsaksbuljong, svartpeppar och hackad färsk timjan. Låt sjuda i tre minuter. Dra kastrullen från värmen och knäck i fyra ägg. Rör om och slå merparten i pajskalet.

3. Täck pajen med lax i tunna skivor. Toppa med resterande spenatblandning och grädda pajen i 35 minuter i ugnen.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning