Lysande lampor i olika valörer

Sedlar som byter skepnad, föremål med fina former och så en oöverskådlig mängd grejer för hus och hem. Habitare visar både nytänk inom design och traditionell möbelproduktion.

Skenet är sällsamt skönt och skirt, men armaturen är förstås inte avsedd för att lysa upp ett helt rum, än mindre ge gott ljus vid ett arbetsbord. Lampan av formgivaren Irina Pått är emellertid något av en klassiker, ett elegant element att ställa på fönsterbrädet, soffbordet eller i bokhyllan.

Pått hör till veteranerna på årets inredningsmässa Habitare, den största i Finland, och hon var med på mässan redan för tjugo år sedan. Hennes varumärke är alster som är återvunna av allt från tyger till sedlar. Och sedlar i synnerhet har blivit hennes specialitet.

Långsamkokare. Formatet är litet men snyggt, en panna av Marjukka Takala. Bild: Leif Weckström

– Lamporna och lyktorna kommer i olika valörer, bokstavligen, säger Pått och lyfter upp en isande blå armatur samtidigt som hon ger en kort lektion i papprets och sedlarnas historia med start i Kina omkring 200 år före vår tideräkning. De första sedlarna var hudar, sedan började kineserna utnyttja lin och bomull som egentligen först användes som förpackningsmaterial och senare blev sedlar. Pappersedeln är ett nytt påfund, ett par tre hundra år gammalt.

Dyraste gjord på 50 euro

– Men faktum är att eurosedlarna än i denna dag är gjorda på papper som är tillverkat av så kallad åkerfiber, det vill säga bomull och lin. Den avgörande orsaken är hållbarheten.

Och Pått tillverkar sina lysande läckra lampskärmar av eurosedlar.

– Sedlarna kommer ändå inte i kappsäckar utan i stora påsar och är naturligtvis makulerade och färdigt sönderstrimlade, förklarar hon.

Den blå armaturen är resultatet av hanteringen av sedlar med valören 20 euro, och för nå en extra blå lyster i materialet blandar hon med jeanstyg. Femeurosedeln ger å sin sida en grågrönskiftande lykta.

– Och resultatet av återstoden från 50 eurosedeln är en skärm med en nyans i brunt. Den är mest populär, kanske för att sedeln i sig är dyr.

Habitare

Inredningsmässan Habitare stänger söndag 11.9.

Öppet torsdag-fredag kl. 9-18, lördag-söndag 10-18.

I Mässcentrum i Östra Böle pågår samtidigt andra mässor kring konst, antikviteter, HiFi och belysning.

Om Pått som finns på avdelningen Design Outlet hör till de mest erfarna på Habitare, finner man de nyaste formgivarna inom sektorn Block där också avdelningen för prototyper finns.

I hopp om att bli upptäckt

Marjukka Takala kan man räkna till den unga generationen formgivare, och hennes Pikku-Marie är en snyggt formgiven ny version av grytan för långkoket, en liten långsamkokare och ett kökssmycke med hög "vill ha faktor".

Den finns ännu inte i produktion, men en orsak till att Takala, som studerat keramik och glas, och många andra unga designer deltar i Habitare är just hoppet om att bli upptäckt. Det gör även Maija Puoskari som ställer ut med alster i produktion och till salu och dessutom lanserar nytt på mässan.

Kupa i taket. Taklampan Utu av formgivaren Maija Puoskari består av två skal av glas som resulterar i ett behagligt sken. Bild: Leif Weckström

Hennes nutida tappning på en behagligt formad kupa till taklampa, Utu går i två nyanser av skal i glas och betyder dis. Den ingår än så länge inte i produktionen hos någon tillverkare.

– Det är viktigt att synas också på Habitare men jag har ställt ut på mässan i Milano, den är stor och där rör sig massor av producenter och tillverkare. Jag har tyvärr en känsla av att finländska tillverkare saknar modet att ta sig an unga formgivare.

Sålla agnar från vetet

Mässan är något av en utmaning för besökaren, det kräver tid och tåliga fötter för att ta in alla intryck, sålla agnarna från vetet och åtminstone hitta sådant som man med glädje kan tänka sig att se i sitt eget hem. Urvalet och uppsjön av utställare är en mångfald av tillverkare som står tätt och ofta utan den minsta gemensamma nämnare med varandra.

Där ett tidigare dragplåster på Habitare, avdelningen Ahead Habitare koncentrerade det mesta i fråga om uppstickare, nya formgivare, prototyper, ekologiska alternativ, återvinning driven till sin spets och skrotdesign till en tydligt markerad sektor har man nu lagt om konceptet.

Ahead är nu utspridd lite överallt, och mycket svårare att greppa.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03