Lyckoforskare: Vi blir lyckligare av pengar – men också giriga och aldrig riktigt nöjda

Enligt psykologen och forskaren Markku Ojanen är rika människor ofta ganska giriga. – Det känns som att ingenting räcker. Rika klagar ofta på höga skatter, trots att de tjänar betydligt mer än andra, säger han. Bild: Shutterstock

Man blir faktiskt lyckligare av pengar men oftast bara för en kort stund. Pengar verkar dessutom ha en mindre inverkan på lyckan än bra människorelationer.

– Vi är duktiga på att påminna varandra om att pengar inte gör oss lyckliga, men i praktiken tänker vi ändå annorlunda. Vi är alla intresserade av pengar och vill ha mer, säger Markku Ojanen, professor emeritus i psykologi vid Tammerfors universitet.

Ojanen har forskat i tusentals finländares lycka och när det gäller pengar utgår han från två olika former av lycka, så kallad situationslycka och tillvarolycka. Situationslycka är en kortvarig känsla av lycka som kan pågå i minuter eller timmar. Ett sådant lyckorus känner man till exempel då man vinner på lotto.

Den andra formen av lycka, den så kallade tillvarolyckan, är mer bestående. Det handlar om hur nöjd man känner sig med livet.

– Då det gäller pengar talar vi ofta om tillvarolycka. Fattigdom är absolut en sak som gör en mindre nöjd och lycklig, enligt både mina egna och andras undersökningar, säger Ojanen.

Relationer viktigare än pengar

I sina undersökningar har Ojanen frågat finländare hur lyckliga de är. Han har utgått från en skala från 0 till 100, där 0 innebär att man är miserabel och 100 att hela ens liv är perfekt. Finländare ligger i genomsnitt strax över 70. De som tjänar minst ligger kring 60. Rika finländare anser sig alltså vara lyckligare än låginkomsttagare, men skillnaden är inte stor.

Hur mycket lyckligare blir man då egentligen i takt med att lönen stiger? Och finns det någon gräns? Det vill säga att man efter en viss månadslön inte längre blir lyckligare.

Enligt Ojanen finns det inte någon klar gräns. Han utgår själv från att om man ibland spontant kan unna sig något trevligt utan att ekonomiskt gå under ligger man på en tillfredsställande nivå. Efter den nivån spelar ens inkomster och förmögenhet inte lika stor roll.

– En högre lön kanske gör en aningen lyckligare, men pengarna verkar ändå ha en mindre inverkan på lyckan än till exempel bra människorelationer. Pengarnas inverkan på lyckan är ofta mindre än man tror.

Pengarnas inverkan på lyckan är ofta mindre än man tror, enligt Markku Ojanen, professor emeritus i psykologi vid Tammerfors universitet. Bild: Martti Ojanen

Ojanen påpekar att det här resonemanget gäller i länder som Finland. I fattiga utvecklingsländer där inkomstskillnaderna är stora finns det ett betydligt starkare samband mellan pengar och lycka.

"Rika är giriga"

Ojanen sticker inte under stol med att pengar ändå gör ens liv lättare. Enligt en amerikansk undersökning gör inte en ny dyr bil eller lägenhet en lyckligare, däremot gör ledig tid det. Och det kan man till exempel köpa genom att anlita en städare. Pengar bidrar alltså till välbehag trots att det kanske inte gör en lyckligare på längre sikt.

– Mycket pengar och en bekymmersfri inställning kan faktiskt göra en lyckligare. Men mycket pengar och materiella värderingar är en förödande kombination, enligt undersökningar.

Enligt Ojanen blir man lätt van vid pengar. Man vänjer sig vid att äta bra, ha fina hem och bilar. Och trots att man redan har mycket vill man hela tiden ha något nytt och spännande. Men fattigdom och arbetslöshet blir man aldrig van vid.

– Det här är paradoxen med pengar. Väldigt rika människor är ofta ganska giriga. Det känns som att ingenting räcker. Rika klagar ofta på höga skatter, trots att de tjänar betydligt mer än andra.

Med pengar kommer ofta också makt. En del undersökningar visar att fattiga eller medelinkomsttagare donerar mer pengar till välgörenhet än rika. Redan när man använder låtsatspengar i spel minskar givmildheten i takt med att pengarna ökar.

– Det finns förstås alltid undantag. Det finns också rika människor med vettiga värderingar, som till exempel Bill Gates. Men makt och pengar är en svår kombination.

Delad glädje – dubbel glädje

Att pengar kan ha en negativ inverkan på oss människor är inget nytt. I till exempel Gamla testamentet står det att de som älskar pengar aldrig blir tillfredsställda. Men tidigare hade folk inte lika mycket köpkraft och det fanns inte lika mycket frestelser, enligt Ojanen. I dag är utbudet i affärerna enormt vilket ytterligare stärker vår vilja att ha mer.

– Som tur är visar ändå flera undersökningar att man oftast blir lyckligare av att köpa något åt någon annan. Det får oss att känna oss bra. Sådant är viktigt att komma ihåg, säger Markku Ojanen.

Hur nöjd man är handlar mycket om ens subjektiva uppfattning och upplevelse, enligt Markku Ojanen. En del kan vara nöjda med ganska små inkomster, medan andra är missnöjda med stora inkomster. Bild: Martti Ojanen

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning