Lyckat blåvitt samarbete – finländarna närmar sig täten

Kerttu Niskanen och Krista Pärmäkoski drog nytta av att starta efter varandra. Bild: Lehtikuva/Markku Ulander

Krista Pärmäkoski och Kerttu Niskanen hjälptes åt i jaktstarten i Tour de Ski.

Efter söndagens fiasko gick Krista Pärmäkoski ut i nyårsdagens jaktstart som åttonde, precis bakom sexan Kerttu Niskanen. De hjälptes åt under måndagens 10 km fristil och Pärmäkoski kunde förbättra sina position i sammandraget.

Pärmäkoski spurtade förbi USA:s Sadie Björnsen och gick i mål som fyra, medan Kerttu Niskanen var precis bakom Björnsen och sexa. Bara sju tiondelar skiljer dem åt efter tre av sju etapper i Tour de Ski.

- Fjärde plats var det bästa möjliga resultatet i dag. De andra var så långt borta och så duktiga fristilsåkare, säger Pärmäkoski enligt Yle Urheilu.

– Det viktigaste var att ha tålamod i början. Vi skidade lugnt fram till den första branta uppförsbacken, fast andra närmade sig bakom oss. Det var säkert en bra taktik.

Norges Ingvild Flugstad Østberg fortsätter i ledningen, medan Heidi Weng förstärkte sin position som tvåa. USA:s Jessica Diggins förlorade ett tiotal sekunder till den norska tätduon.

Aino-Kaisa Saarinen fortsätter på nittonde plats. Laura Mononen ligger på 21:a plats och Anne Kyllönen steg till 36:e plats.

Pärmäkoski ligger 2.00,9 bakom Østberg. Skillnaden till tredje plats och prispallen är jämnt 34 sekunder.

– Det är en ganska stor skillnad, men det är flera tävlingar kvar. Kanske inte i de två följande tävlingarna, men i den klassiska milen i Val di Fiemme kan det bli stora förändringar, säger Pärmäkoski.

– Situationen kan ännu ändras.