Lyckat blåvitt samarbete – finländarna närmar sig täten

Kerttu Niskanen och Krista Pärmäkoski drog nytta av att starta efter varandra. Bild: Lehtikuva/Markku Ulander

Krista Pärmäkoski och Kerttu Niskanen hjälptes åt i jaktstarten i Tour de Ski.

Efter söndagens fiasko gick Krista Pärmäkoski ut i nyårsdagens jaktstart som åttonde, precis bakom sexan Kerttu Niskanen. De hjälptes åt under måndagens 10 km fristil och Pärmäkoski kunde förbättra sina position i sammandraget.

Pärmäkoski spurtade förbi USA:s Sadie Björnsen och gick i mål som fyra, medan Kerttu Niskanen var precis bakom Björnsen och sexa. Bara sju tiondelar skiljer dem åt efter tre av sju etapper i Tour de Ski.

- Fjärde plats var det bästa möjliga resultatet i dag. De andra var så långt borta och så duktiga fristilsåkare, säger Pärmäkoski enligt Yle Urheilu.

– Det viktigaste var att ha tålamod i början. Vi skidade lugnt fram till den första branta uppförsbacken, fast andra närmade sig bakom oss. Det var säkert en bra taktik.

Norges Ingvild Flugstad Østberg fortsätter i ledningen, medan Heidi Weng förstärkte sin position som tvåa. USA:s Jessica Diggins förlorade ett tiotal sekunder till den norska tätduon.

Aino-Kaisa Saarinen fortsätter på nittonde plats. Laura Mononen ligger på 21:a plats och Anne Kyllönen steg till 36:e plats.

Pärmäkoski ligger 2.00,9 bakom Østberg. Skillnaden till tredje plats och prispallen är jämnt 34 sekunder.

– Det är en ganska stor skillnad, men det är flera tävlingar kvar. Kanske inte i de två följande tävlingarna, men i den klassiska milen i Val di Fiemme kan det bli stora förändringar, säger Pärmäkoski.

– Situationen kan ännu ändras.

Byggnadsarv kräver vård och goda produkter

På Illby gård i Borgå värnar man om det gamla genom att ta väl hand om sina byggnader. Målningen av karaktärshuset var ett stort projekt, men något man räknar med att ha glädje av länge. 13.6.2019 - 09.39