Lyckad uppskjutning för hajpad jätteraket – Röd sportbil glider tyngdlöst fram i rymden

I natt finsk tid dundrade Space X:s jätteraket Falcon Heavy upp i rymden från samma avfyrningsramp som Nasa en gång skickade upp astronauter till månen.

Skärmavbild från Space X:s livesändning från raketen. I den sitter dockan "Starman" i en Tesla-sportbil med jordgloben i bakgrunden. Bild: Lehtikuva/AFP/Handout

Ackompanjerad av publikens hänförda skrik (biljetterna för att bevittna uppskjutningen var slutsålda) steg raketen upp i luften från Kennedy Space Center i Florida.

– Uppdraget gick så bra som någon hade kunnat hoppas, sa Space X vd Elon Musk till AFP efter uppskjutningen.

Den omtalade entreprenören tillade sedan att detta antagligen var det mest fantastiska han någonsin beskådat.

Tisdagens uppskjutning var en testomgång för Space X. Den hade alltså ingen betald nyttolast, utan med i raketen fanns en röd Tesla Roadster. Musk äger ju även biltillverkaren Tesla.

Här kan man titta på en livesändning från rymden:

Nu väntar ytterligare utmaningar för Falcon heavy och frågan är om sportbilen kommer att klara den fem timmar långa färden genom Van Allen-bältena, ett område med hög strålning, där den kommer att sprejas av laddade partiklar. Lyckas detta fortsätter resan, där målet är en elliptisk omloppsbana, på liknande avstånd från solen som planeten Mars.

Möjligheten att återanvända material är en av de egenskaper som Space X-raketerna har fått mest uppmärksamhet för. Under gårdagen hakades de tre startraketerna loss från farkosten och föll därefter tillbaka ner mot jorden. Två av dem landade som planerat på sina plattor, men den tredje kraschade i havet.

27 motorer

Falcon Heavy är den mest kraftfulla raketen i drift och den största sedan Apollos Saturn V 1973.

Falcon Heavys första steg består av motsvarande tre Falcon 9-raketer– som är den vanliga raketen som Space X använder x – uppdelat i tre kärnor med totalt 27 motorer. Det andra steget, som brinner i 397 sekunder, består av en motor.

Enligt Space X ska raketen kunna föra en last på 64 ton till omloppsbana runt Jorden. Den är gjord för att föra människor upp i rymden och så småningom till månen eller Mars.

Falcon Heavy är den mest kraftfulla raketen i drift. Bild: EPA/CRISTOBAL HERRERA

Raketen ska kunna föra en last på 64 ton till omloppsbana runt Jorden. Bild: Lehtiuva/Jim Watson

Ingen panik! står det på sportbilens instrumentbräda. Bild: Lehtikuva/AFP/Handout

Fastighetsfonder ger den privata placeraren möjlighet att dra nytta av fastighetsmarknadens stabila avkastning

Mer läsning