Lycka till!

Fint att ”mantrat” i äldreomsorgen lyfts fram igen. Kanske det är dags att byta bort det, till något bättre!

Fint att "mantrat" i äldreomsorgen lyfts fram igen. Kanske det är dags att byta bort det, till något bättre!

Jag minns inte längre årtalet – någon gång i slutet av 1990-talet var det – när Socialverkets ledare nämnde det för mig, i samband med en kursdag med socialservicebyrån och ett antal representanter för de privata serviceboendena. Vi hade sällskap i den långa korridoren och hon berättade att i framtiden skall alla bo hemma.

När jag frågade hur hon visste det sa hon: "Vi har gjort en undersökning!" "Vilka har ni intervjuat?" "Vi har intervjuat väldigt många 40–50-åringar. Och alla säger att de vill bo hemma!"

Min omedelbara reflektion var att det var mindre klokt att planera utifrån den undersökningen.

Det är klart att vi alla vill bo hemma – så länge det är möjligt! Men jag tror att de som intervjuades inte hade någon aning om hur det är att bli gammal, ensam, otrygg. Men man köpte deras vilja. Och här är vi nu!

På den tiden fanns det några socialarbetare som accepterade vår motivering: att de äldre mår bra av att bo i ett socialt sammanhang, få tillsyn när det behövs, äta regelbundet – och äta god, näringsrik mat, kunna delta i program på sitt hem. Men annars körde man vidare sitt mantra. Alla vill bo hemma.

Och här kommer förstås många aspekter att beakta. Pengar, och ännu mera pengar. Otrygghet och rädslor är inte tillräcklig orsak att få hjälp.

Lycka till, ni som försöker påverka, hoppas det lyckas!

Kaikka Växby pensionerad metodistpastor, skolgångsbiträde, Vanda

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning