Lycka är att få visa upp sin matkultur

Mat och prat. Samir Ahmad berättar gärna om mattraditionerna i hans forna hemland Irak för besökarna som köade för vinbladsrullader med nötkött på Arbis. Bild: Cata Portin

Mexikanskt, irakiskt, amerikanskt, turkiskt ... det doftar underbart av exotiska kryddor när Arbis i dag ornar sin första mat- och kulturmässa. Tanken är genialisk – att med hjälp av mat öka förståelsen mellan olika kulturer.

En del har läst svenska i ett par månader, andra i närmare ett år. De kan grunderna och berättar mer än gärna om sina egna favoriträtter från hemlandet. Språkkunskaperna varierar, men alla är de uppenbart glada över att få bjuda finländarna på sin kultur på ett väldigt konkret sätt – genom att bjuda på en smakbit av egenhändigt tillverkade delikatesser.

Arbis mat- och kulturmässa är en succé genast den kör i gång på onsdag eftermiddag och kafeterian fylls av nyfikna besökare. Det är trångt, det doftar spännande och munnen fylls av nya smaker, en del milda och söta, andra starka och eldiga.

Samir Ahmad från Irak och Hashm Hindawy från Egypten studerar på samma integrationskurs och har under förmiddagens lopp förberett ett par stora kastruller med dolmas – vinblads- och kålrullader fyllda med ris och nötkött.

– Det behövs mycket tid för att göra dolmas, det är ett hantverk där vi rullar varje knyte för hand. Den här satsen tog tre timmar att tillreda, berättar Ahmad ivrigt.

– Man kan äta dem precis som de är, utan tilltugg, eller med sallad. Dolmas är en vanlig rätt, vi brukar äta den varannan vecka. Men den fungerar också bra till fest, förklarar Hindawy.

Amerikanska Casey Thacz har tillrett en del av en Thanksgivingmåltid, nämligen gröna bönor med cheddarost. Det är hennes favorithögtid på året och hon är den i familjen som alltid står för just de gröna bönorna.

– Jag har läst svenska i nio månader, det är inte alls lika svårt som finska. Jag kan lite tyska, det hjälper när man ska läsa svenska, säger hon riktigt flytande.

Ryske Dimitri Zapolski har kokat ihop en sats med lamm i pilaffris, en turkisk rätt som han gillar.

– Den innehåller morätter, viltlök och olja, räknar han upp och tycker att svenskan efter fem månaders studier känns väldigt svår.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning