Lux Helsinki lockade fler än någonsin förr – över 600 000 besökare

Eldtornadon på Kajsaniemifältet lockade många besökare i år. Bild: PRESSBILD

Ljusfestivalen Lux Helsinki fick i år besöksrekord med över 600 000 besökare under fem dagar.

Arrangörerna tror att det höga besökarantalet beror på att det varit långhelg och att det var soligt väder under öppningsveckoslutet. Den fem dagar långa ljusfestivalen höll på från den 4 fram till den 8 januari och köerna var tidvis långa.

– Evenemangets popularitet överskred alla förväntningar. Nästa år ska det stora intresset beaktas bättre planeringen. Tänk, att det här började med ett enda verk, säger festivalens ansvariga producent Susa Nokelainen i ett pressmeddelande.

Nokelainen glädjer sig över att ljuskonsten fått folk att röra på sig i Helsingfors.

– Publiken promenerade tillsammans 1,5 miljoner kilometer under de fem dagar som ljuskonsten ställdes ut. Det är 27 varv runt jordklotet, säger Nokelainen.

Årets Lux Helsinki ställde ut verk från flera finländska och internationella konstnärer. Konstnärer från åtta olika länder deltog: Turkiet, Sverige, Finland, Danmark, Lettland, Nederländerna, Tjeckien och Österrike.

För det andra året i rad har festivalen dessutom haft satellitkonst med i utbudet. Satellitverken kunde beskådas i kulturcentret Stoa, vid Högholmen, de centrala torgkvarteren och hotellet Marski by Scandic, Berghälls ämbetshus och på Hanaholmen i Esbo.

Satelliten som öppnades på juldagen på Högholmen lockade 25 000 åskådare och samtidigt samlades 15 000 euro in för skyddet av snöleoparder. Satelliten på Hanaholmen finns kvar fram till den 29 februari.

Festivalen ordnades för tolfte gången i år och rutten löpte från Domkyrkan till Tokoistranden.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning