Luonto-Liitto lämnar vargarbetsgrupp efter beslut om jakt – anklagar ministeriet för partiskhet

Naturskyddsföreningen Luonto-Liitto meddelade på onsdag att de lämnar Jord- och skogsbruksministeriets vargarbetsgrupp. Bild: Jeanette Östman/SPT

Naturskyddsföreningen Luonto-Liitto lämnar Jord- och skogsbruksministeriets arbetsgrupp efter att gruppen beslutat stödja jakt på vargflockar och vargpar.

En arbetsgrupp vid Jord- och skogsbruksministeriet, som bland annat utrett frågan om vargjakt, har beslutat att stöda jakt på hela vargflockar och vargpar.

Luonto-Liitto anser att detta inte är förenligt med EU:s lagstiftning och vägrar skriva under ett sådant beslut. Därför lämnar Luonto-Liitto arbetsgruppen.

Enligt Luonto-Liitto lyssnar ministeriet endast till åsikter från intressegrupper som stöder vargjakt.

Vargen är i dagsläget en skyddad art i Finland som klassificeras som mycket hotad.

Enligt Luonto-Liitto har myndigheterna därför en skyldighet att förbättra vargskyddet, men i stället förbereder ministeriet ett upplägg med beståndsbaserad vargjakt.

"Det är väldigt motstridigt att det samtidigt som ministeriet gör allt för att påbörja vargjakt finns ett EU-finansierat projekt som syftar till att främja samexistensen mellan människa och varg. Det är oroande att ministeriet bara fokuserar på att lyssna på åsikter från intressegrupper som stöder vargjakt", säger Francisco Sánchez Molina, Luonto-Liittos ansvariga för stora rovdjur i ett pressmeddelande.

Enligt Luonto-Liitto har deras kommentarer upprepade gånger utelämnats i arbetsgruppens arbete.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning