Lundell om att få möta IFK-legendarernas lag: "Jag respekterar dem oerhört men vill besegra dem"

Anton Lundell valdes till matchens lirare då Finland besegrade Tyskland i gruppspelet. Bild: Gints Ivuskans / Lehtikuva

För Anton Lundell blir karriärens första VM-semifinal på seniornivå en speciell match. Men i lördagens match ska han glömma att det är pappa Jans vänner som står bakom bänken i motståndarlaget.

För inte allt för många år sedan sprang Anton Lundell omkring i HIFK:s omklädningsrum i Ishallen och fick göra snabba manövrar för att inte vara i vägen för eller kollidera med IFK-spelarna.

Den då unga Anton var i omklädningsrummet för att ta del av pappa Jans vardag som målvakt i klubben som han själv senare skulle ha en ledande roll i.

Då Lundell tassade, hoppade och sprang omkring i Ishallen och i omklädningsrummet var det bland annat klubbikoner som Ville Peltonen och Toni Söderholm som han såg upp till, försökte undvika att vara i vägen för och som han i hemlighet drömde om att kunna spela som.

Peltonen var lagkapten då IFK vann sitt senaste mästerskap 2011 medan Söderholm fungerade som assisterande kapten guldsäsongen för att ta över C på bröstet efter att Peltonen avslutade sin karriär våren 2014. För Söderholm blev det en säsong som kapten innan han valde att avsluta sin karriär i EHC München i Tyskland.

Flytten till Tyskland blev något av en lyckträff för Söderholm. Det var där han blev tränare. Först fick han rollen som utvecklingstränare och assisterande tränare i den nästhögsta ligan.

Ett par år senare hade han något överraskande fått ansvaret som tränare för det tyska laget.

I VM i år har han återförenats med Peltonen som agerar assisterande tränare. Och på lördag ställs den finländska duons lag, som chokat en hel hockeyvärld genom att ta sig till medaljmatcherna i VM, mot Finland och just den lilla killen som sprang kring deras ben i Ishallen för inte allt för många år sedan.

Toni Söderholm och Ville Peltonen har lett Tyskland till semifinal i VM. Bild: Jussi Nukari / Lehtikuva

Anton Lundell har vuxit till sig rejält och är Finlands kanske viktigaste anfallare i VM. Han är poängetta bland lejonen men Lundells spel är så mycket mera än poäng. Han är lugn med pucken, har en fantastisk blick för spelet och ett skott som hållet oerhört klass. Lägg till en stark skridskoåkning och en enorm arbetsmoral och det är lätt att förstå varför Lundell valdes i första omgången av NHL-draften och förutspås en fantastisk framtid.

Men då den 19-åriga Lundell talar om att möta Tyskland med de två ex-IFK:arna är det med både respekt och allvar i rösten han säger:

– Jag har ju följt dem och deras karriärer sedan jag var liten pojke och jag känner dem via pappa. De har så otroligt fina karriärer bakom sig och att få möta dem känns bra, säger Lundell.

– Vi vet ju vad som väntar oss. Vi mötte dem en gång redan här i VM och de är ett oerhört tufft lag.

I gruppspelsmatchen blev det en 2–1-seger för Finland efter att Lundell gjort lejonens första och spelat fram till det andra målet. Så han vet hur han ska imponera på och ge gråa hår åt sin pappas vänner bakom den tyska bytesbänken.

– Jag respekterar dem så otroligt mycket. Men jag vill vinna och då måste jag glömma att de är stora legendarer och bara koncentrera mig på det egna spelet och att ta oss till final, säger Lundell.

Efter VM lär Anton Lundell lämna IFK för spel i Florida Panthers i NHL medan Peltonen blir ny tränare för just IFK där Jan Lundell fungerar som målvaktstränare.

Semifinalerna i VM spelas på lördag

Kl. 14.15 USA–Kanada

Kl. 18.15 Finland–Tyskland

C More och MTV3 direktsänder matcherna. HBL:s Niclas Lönnqvist refererar matcherna på svenska på MTV3.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning