Lunchgäster blir forskningsobjekt på unik restaurang i Åbo

Forskningsrestaurangen, som öppnar nästa höst i Science Park i Kuppis i Åbo, har en kapacitet för cirka 1 500 lunchgäster per dag.  Bild: Turun Yliopisto

En så vardaglig sak som lunchen ska bli högteknologiskt forskningsobjekt i Åbo. En forskningsrestaurang, som är föregångare också i internationellt perspektiv, öppnar där nästa höst.

Den nya restaurangen kommer att bedriva akademisk forskning, men dessutom ges företag möjlighet att testa sina produkter och kunder tillfälle att få veta näringsinnehållet i lunchen.

– Forskarna är till exempel intresserade av hur man kan få människor att välja hälsosammare mat och minska svinnet. På restaurangen kan man också undersöka förändringar över tid, hur olika mattrender vinner terräng eller hur portionsstorlekar förändras, säger utvecklingschef Mari Norrdal på centret för utveckling av funktionella livsmedel på Åbo universitet.

Norrdal beskriver restaurangen som en viktig forskningsmiljö för matforskningen i Finland.

– Centret för matupplevelser erbjuder en äkta omgivning, där människor äter lunch dagligen och gör genuina måltidsval.

Den enorma restaurangen för 1 500 gäster öppnar om ett år i nybygget Medisiina D på campus i Kuppis i Åbo. Fastigheten, som byggs av Finlands universitetsfastigheter, ska inrymma lokaler för universitetet, sjukvårdsdistriktet och yrkeshögskolan.

Lunchgästen gynnas också

Lunchgästerna får själva ta del av informationen om sin lunch.

– Matlinjen registrerar till exempel hur mycket potatis, köttfärs och sallad lunchgästen tar, vilket näringsinnehåll måltiden har och hur stort svinnet blir, säger Norrdal.

I restaurangsalen mäts hur olika stimuli – ljus, färger, dofter och ljudvärld – påverkar måltidsupplevelsen. Man försöker också mäta kundernas känslotillstånd till exempel med teknik som avläser ansiktsuttryck. Gästerna får kommentera maten med hjälp av en mobilapp.

Det är också möjligt att äta utan att delta i forskningen.

Restaurangverksamheten ska drivas av den multinationella matjätten Sodexo, som valdes ut efter ett anbudsförfarande.

– Företagen drar nytta av att testandet sker i en äkta omgivning och att restaurangen besöks av många olika slags kundgrupper, säger konceptchef Pirita Pohjanne.

Matföretag kan testa nya maträtter, koncept och servicemodeller medan till exempel teknologiföretag kan testa digitala tjänster med koppling till mat och hälsa.

Restaurangen ger också Sodexo självt tillfälle att lära sig om kundernas val och mönster så att företaget kan förbättra servicen och optimera sin verksamhet.

– Vi kan till exempel få kunskap om hur vi kan styra kundströmmarna så att de blir så smidiga som möjligt. Vi väntar också på att få göra pilotstudier på nya tekniker som smartkassor och effektiva responskanaler.

Sodexo är verksamt i ett åttiotal länder och kan komma att utnyttja de nya rönen också på sina andra restauranger.

FAKTA

Smarta möbler och tjänsterobotar

Restaurangprojektet har tagits fram gemensamt av Åbo och Vasa universitet, Teknologiska forskningscentralen VTT och en rad företag.

Alla forskningsinrättningar kan utnyttja restaurangen. Livsmedelsindustrin kan testa sina produkter och servicekoncept i genuina valsituationer samt marknadsföra på prov och bedriva produktutveckling. Företag i teknologibranschen kan till exempel testa biometriska apparater, hälsorelaterade mobilappar, smarta möbler och tjänsterobotar.

Restaurangen kan också utnyttjas av till exempel av grossist- och detaljhandeln samt förpackningsindustrin. Testverksamheten är delvis avgiftsbelagd för företagen.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning