Lumpen behandling hos Mehiläinen

Bild: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Är det omöjligt för Mehiläinen att hitta personer som kan båda språken?

Jag ringde Mehiläinen för att boka tid till ögonläkaren. Efter 15 minuter i en finskspråkig telefonkö svarade en dam och jag framförde mitt ärende på svenska, som jag numera har gått in för då det kommit så många anmärkningar från finskspråkiga att de inte får övning i svenska då vi alltid övergår till finska.

Damen sade "ett ögonblick" och växlade över till en svenskspråkig telefonkö. Om hon hade sagt att hon inte förstår svenska hade jag nog övergått till finska. Det hör väl till god ton!

Nu satt jag där och lyssnade till "ni är i kö, vi betjänar så fort som möjligt". Mitt tålamod prövades, men bara i förhoppning att få en förklaring höll jag ut. Varför kunde man inte avbryta samtalet och säga att det inte finns någon som talar svenska? Jag väntade i 1 timme och 45 minuter.

Är det omöjligt för Mehiläinen att hitta personer som kan båda språken? Man kan även ordna språkkurser på arbetstid. Språkbidrag är också en morot. Mehiläinen bör kunna erbjuda betjäning på Finlands båda nationalspråk.

Jag är över 90 år, men har aldrig tidigare råkat ut för en så lumpen behandling.

Ulla Lindholm Esbo

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning