Lumi sov sig genom premiären

Lumi klättrar och tumlar omkring i snön. Bild: Lehtikuva/Roni Rekomaa

Pandorna Lumi och Pyry har blivit riktiga kändisar. På lördagen öppnades dörrarna till pandahuset för allmänheten och pandaparet tycktes ta det hela med ro.

Inne i pandahuset är det förvånansvärt tyst och lite skumt. Runt glasräckena står en liten folkmassa och tittar ner på pandahonan Lumi som ligger och tupplurar med en ram över ögonen. Systrarna Taru och Tanja Rintakangas har åkt från Evijärvi till Etseri för att se pandaparet.

– Jag älskar pandor och har alltid velat se en livs levande så det här är en dröm som går i uppfyllelse för mig, säger Tanja Rintakangas, och får medhåll av sin syster.

– Pandor är sådana vackra djur, och lite lustiga. Jag tycker det ser ut som om de här två har anpassat sig bra, säger Taru Rintakangas.

Nikolai Matomäki och hans pappa har kommit från Sastmola till parken. De har väntat länge på den här dagen.

Nikolai, 6 år, funderar på vad pandorna äter.

– Jag tror de äter biff, säger han och förklarar att Pyry nog är hans favorit och att han gärna skulle ha en egen panda hemma hos sig.

Pappan upplever att det finns en viss problematik i att djuren fraktats hit för att underhålla publiken, men är ändå glad att de kommit till just Finland och Etseri.

– Det går alltid att diskutera huruvida det är rätt att hålla vilda djur i fångenskap, men i det här fallet tycker jag att det handlar om att bevara och skydda art, säger han.

Upp till 25 kilogram bambu per dag

Pandorna Lumi och Pyry har vuxit upp på zoo i Kina. Hanen Pyry är fyra år gammal, honan Lumi är tre och ett halvt. På öppningsdagen verkar björnarna föga intresserade av publiken. De ägnar sig i stället åt att ta det lugnt. Pyry tar sig emellanåt en sväng ut på gården, men kommer in för att värma sig, och lägger sig ner för att äta. Mat och sömn är det de normalt ägnar sig mest åt.

Lumis och Pyrys diet består till 80 procent av bambu, men paret gillar också morot, äpple och en speciell pandakaka som görs på bland annat majs, ris, soja, ägg och olika spårämnen. Bambu går det åt mängder av, 15-25 kilogram per dag och panda.

Historien om Lumis och Pyrys vistelse i Finland börjar 2014 då Jord- och skogsbruksministeriet meddelade att djurparken i Etseri i Södra Österbotten eventuellt kunde få pandor. Våren 2017 besannades drömmarna då den kinesiske presidenten besökte Finland, och pandauthyrningen slogs fast.

Pandor är vana vid snö

Att det blev just Etseri som får vara värd för pandorna beror delvis på klimatet. Pandorna är vana vid snö, vilket gör djurparker i södra Finland mindre lämpliga. Förberedelserna inför Pyrys och Lumis ankomst har sysselsatt tio personer på heltid under de senaste månaderna. En av dem är veterinären Heini Niinimäki.

– I dag är fösta dagen pandorna fått gå ut på gården, så det är den största händelsen för dem i dag, inte publiken. Jag hade nog väntat mig någon typ av stressreaktion, speciellt från Lumi, men pandorna har knappt brytt sig om sina åskådare. De har lekt på gården och satt upp en riktig show. Framför allt Pyry är lite som en tonåring som måste gå ut och avreagera sig och kasta lite stockar omkring sig ibland. Lumi gillar att leka inomhus och är en riktig gosebjörn, säger Niinimäki.

Väcker också kritik

Pandorna har suttit i karantän sedan de kom till sitt nya hem i januari. Deras nya boende kostar omkring åtta miljoner euro, vilket vissa upplever som en hutlös summa. Kritiska röster har också höjts mot att två sällsynta djur fraktas hit från Kina bara för att locka publik. Djurskyddsförbunden SEY och Animalia stödjer inte pandaprojektet.

Vaku Jokinen från Tavastehus står och spanar ut över Pyrys snöiga bakgård. Hon håller delvis med.

– Jag diskuterade faktiskt saken med en vän i går. Vi funderade kring att de kanske inte skulle ha det bättre i sitt hemland, utan att det här kanske är helt okej. Det ser ju ut som om de anpassat sig bra, de ser ut att trivas. Men visst var det lite dyrt att komma in, även om priset inte är något att bråka om, säger hon.

Inträdet för att se Lumi och Pyry kostar 30 euro för en vuxen och 16 euro för ett barn. Då har man bara tillgång till pandahuset, den övriga djurparken kostar extra.

Kaija Väisänen och Katri Lätti från S:t Michel kom på idén att åka på utflykt i går kväll. Tre timmar i bilen och en trevlig stund med lite fotografering i pandahuset.

Är det värt det?

– Ja, det tycker jag, säger Väisänen som tagit en del bilder och kollar igenom dem på sin telefon.

– För vuxna människor med regelbundna inkomster är priset ingen omöjlighet, men visst förstår jag att det blir ett dyrt besök för småbarnsfamiljer, säger Lätti.

– Och det hade ju varit betydligt dyrare att åka till deras hemland för att se dem, säger Väisänen skämtsamt och fortsätter kolla igenom sina pandabilder.

Pandahanen heter egentligen Hua Bao och honan Jin Bao Bao. På svenska betyder namnen ungefär kinesisk leopard och gullegryn. Så länge de vistas i Finland går de under namnen Lumi och Pyry genom en omröstning. Lumi betyder snö, pyry betyder storm.

Pyry är fyra år gammal, Lumiär tre och ett halvt. De är jättepandor. Jättepandan tillhör familjen björnar, men går trots det inte i ide under vintern.

Lumi har till och med kallats för världens vackraste panda. Ett mål med pandaprojektet är att Pyry och Lumi parar sig och får ungar, men det tar ännu ett år innan de är könsmogna. Om pandorna får ungar måste de returneras till Kina som två- till fyraåringar.

Pandorna äter ungefär 15 kilogram bambu om dagen. Nu importeras bambun från Nederländerna, men man undersöker möjligheterna att odla egen bambu i Etseri.

Årshyran för en panda på cirka en miljon dollar, vilket motsvarar drygt 900 000 euro om året.

Just nu är omkring 50 pandor uthyrda till tio länder runtom i världen. Kina har förbundit sig till att använda hyresintäkterna till djurskyddsverksamhet.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning