Lumi och Pyry heter pandorna

Pandorna Hua Bao och Jin Bao Bao kallas nu Pyry och Lumi. Bild:

På torsdag om två veckor (18 januari) anländer pandorna till Etseri djurpark. Då får de vänja sig vid att lystra till sina nya, finska, namn.

Lumi och Pyry, så kommer pandorna att heta under sin tid i djurparken i Etseri, meddelar djurparken. I nuläget lyssnar hanen till namnet Hua Bao, medan honan heter Jin Bao Bao. De kinesiska namnen kommer fortfarande att vara pandornas officiella namn.

Det var MTV som körde i gång en omröstning om vad finska folket tyckte att pandorna skulle kallas då de anländer.

– Lumi och Pyry passar utmärkt som smeknamn på pandorna eftersom de är så kallade "snow pandas", snöpandor. De finska namnen tilltalar också oss, säger Kari Vainio, vd på djurparken.

Lumi betyder snö, Pyry betyder snöyra eller yrväder.

För tillfället sitter Lumi och Pyry i karantän i Kina. Förutsättningen för att de ska få resa i väg till Finland är att de ska vara i gott skick, och när de anländer kommer de att sitta i karantän i sitt nya hus i djurparken i Etseri. Den som är sugen på att bekanta sig med björnarna får alltså ge sig till tåls ända till mitten av februari.

– Våra pandaskötare och vår veterinär är hos pandorna i Kina redan nu. Pandorna får också på förhand bekanta sig med sina transportburar så att deras resa ska kännas lite lättare, säger Vainio.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning