Lula nominerad till presidentval i Brasilien

Brasiliens ex-president Luiz Inácio "Lula" da Silva. Arkivbild. Bild: TT/AP/Andre Penner

Han må ha suttit bakom lås och bom sedan i mitten av april. Men det hindrar inte den tidigare presidenten från att bli nominerad som kandidat till höstens presidentval.

Arbetarpartiet i Brasilien har nominerat ex-presidenten Luiz Inácio "Lula" da Silva som sin kandidat till presidentvalet i oktober.

I ett meddelande från Lula som lästes upp på partikongressen i Sao Paulo på lördagen säger han bland annat att "Brasilien måste återställa sin demokrati".

Trots att han avtjänar ett mycket omstritt tolvårigt fängelsestraff för korruption ligger den 72-årige Lula väldigt bra till i opinionsmätningarna inför valet.

Frågan är dock om han verkligen kan väljas. En lag i Brasilien förbjuder personer med en dom fastställd i andra instans att kandidera till förtroendevalda poster.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning