Så här når du "zero waste" – trötta grönsaker och överbliven pasta behöver inte genast kastas bort

Ta vara på råvarorna även när de börjar se lite trötta och ledsna ut. Bild: Christine Olsson/TT

Kastar du också för mycket mat? Det är tid att tänka om. Ledsna grönsaker går också att äta, liksom stjälkar, blast och blad. ”Zero waste” kallas vägen framåt.

Den brittiska stjärnkocken Angela Hartnett ordnar matlagningskurser där det inte uppstår matsvinn. Jag var en av nio lyckligt lottade som fick prova på att steka pärlhöna, göra pumparavioli och plommontarteletter under hennes ledning. Jag imponerades av Angelas lugn och kunskap, men framför allt över hur hon verkligen tog vara på minsta lilla smula.

Inget, absolut inget, gick till spillo på en lyxrestaurang med en stjärnkock vid spisen. Vi måste alla tänka mer som Hartnett. Massor av folk kastar till exempel stjälkarna på broccoli och hävdar att det bara är buketterna som går att äta. Vilket är rena nyset. Stjälken, eller stammen om man så vill, ger både smak och konsistens. Bladen går utmärkt att äta de också.

Är bananerna gamla och fula? Mosa ner dem i en pannkaka eller frys in till glass.

Skapa en ny vana att tömma grönsakslådan innan du handlar nytt. Även en slokande selleristjälk är en selleristjälk och kan fräsas upp. Överbliven pasta eller ris från gårdagens middag måste inte åka i soporna.

Givetvis ska man inte äta möglig och rutten mat. Men dåliga bitar går att skära bort, allt måste inte slängas. Lär dig att skilja på bäst före-datum och sista förbrukningsdag. Bäst före betyder att varan mycket väl kan vara fullt ätbar en lång tid efter det. Sista förbrukningsdatum betyder däremot att varan inte längre är säker att äta när datumet har passerat.

Använd dina sinnen. Lukta, se och smaka. Se rester som en utmaning för din kreativitet.

Zero waste är det nya sättet att tänka. Den som kastar minst mat vinner.

Krämig broccolisoppa med stjälkar

4 portioner, 20 minuter

Många använder bara buketterna på broccolin, men stjälken smakar minst lika gott. Ta vara på hela grönsaken i den här krämiga och smakrika soppan. Bild: Christine Olsson/TT

3 broccolihuvuden

1 purjolök

2 grönsaksbuljongtärningar

2 msk olivolja

1 tsk rökt paprikapulver

flingsalt

nymalen svartpeppar

1 påse rucola, à cirka 70 g

2 cm ingefära, riven

1 förpackning kokosgrädde, à 250 g

några rädisor, tunt skivade

Skär loss broccolibuketterna och hacka stjälkarna grovt, bladen kan också åka med.

Skiva purjolöken och skölj i durkslag. På så sätt kan du använda hela och slipper kasta något.

Koka upp lättsaltat vatten i en rymlig kastrull och tillsätt broccolibuketter, stjälkar och purjo. Låt sjuda i 3–5 minuter. Låt rinna av, men spara vattnet. Mät upp 1 liter (tillsätt mer vatten om det behövs) och koka upp på nytt tillsammans med buljongtärningarna.

Mixa grönsakerna (men spara några broccolibuketter till dekor) med olja, paprikapulver och lite salt och peppar. Tillsätt buljong, rucola och ingefära. Häll i kokosgrädden och mixa hastigt.

Värm om det behövs och smaka av.

Fördela soppan i skålar eller djupa tallrikar och garnera med rädisor och broccoli.

Fried rice à la kylskåpsrens

Perfekt sätt att ta vara på överblivet ris och det sista i grönsakslådan. Flera ingredienser går att utesluta om du inte har dem hemma.

2–4 portioner, 20 minuter

Ofta får man ris över. Gör fried rice med ägg, chark- och grönsaksrester. Bild: Christine Olsson/TT

valfria grönsaker, till exempel stjälkselleri, salladslök, zucchini, savojkål

överblivet kokt ris

överbliven kokt pasta

olja

1 lök, finskuren

3 cm ingefära, finhackad

1–2 chilifrukter, finhackade

3 vitlöksklyftor, finhackade

rester av rökt korv, skinka eller bacon

2 ägg

1 nypa strösocker

nymalen svartpeppar

1–2 msk japansk soja

1 msk fisksås

1 msk risvinäger / sherry

koriander

Skär upp grönsaker i mindre bitar, det gör inget om de är lite ledsna, se bara till att ta bort det som är riktigt dåligt.

Hetta upp generöst med olja i en vid stekpanna eller wok. Tillsätt lök, ingefära och chili. Låt fräsa någon minut tills löken börjar bli genomskinlig. Strimla eventuella charkrester och låt få lite färg innan du lägger i grönsaker och vitlök och steker tills de mjuknat lite.

Häll på ris och eventuellt överbliven pasta. Finfördela riset och låt fräsa i 1–2 minuter. Knäck över äggen, tillsätt socker och peppar. Slå på soja, fisksås samt eventuellt risvinäger och sherry, rör om och låt det koka in.

Fördela på tallrikar och se till att skrapa ur pannan ordentligt. Garnera med plockad koriander.

Bananpannkakor med bovete

Fula bananer är också bananer.

6–8 stycken, 30 minuter

Gamla bananer kommer till nytta i de här pannkakorna med nyttigt bovete. Bild: Christine Olsson/TT

1 gammal ful banan

1/4 dl solros- eller kokosolja + extra till pannan

1 1/2 msk honung eller agavesirap

2 tsk bakpulver

1 krm salt

2 1/2 dl mjölk

2 dl vetemjöl

2 dl bovetemjöl

valfria bär (frysta går bra) eller tärnad frukt

eventuellt grekisk yoghurt

Mosa bananen i en bunke med en gaffel. Tillsätt olja, honung, bakpulver och salt. Vispa ihop så gott det går. Späd sakta med lite mjölk i taget under omrörning.

Tillsätt båda mjölsorterna, men lite i taget så att smeten inte blir för tjock. Om det blir för torrt kan du späda med lite mer mjölk. Smeten ska gå att hälla upp i pannan. Vänd ner lite bär eller frukt.

Hetta upp en stekpanna med lite extra olja på medelvärme. Häll i en slev smet och stek i cirka 2 minuter per sida eller tills ytan fått fin färg och den verkar genomgräddad. Upprepa med resten av smeten.

Servera med extra bär eller frukt samt eventuellt yoghurt och honung.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning