Luke: Fördubblad rågsådd – liten rybs- och rapssådd

Den torra och varma våren har bjudit på perfekt jordbruksväder. Bild: Sonja Finholm

Den sådda rågarealen nästintill fördubblades förra hösten och var störst sedan 2000. I höst förväntas den finländska rågen räcka till för inhemsk konsumtion, enligt Naturresursinstitutet (Luke).

Arealen för huvudspannmålen, alltså korn och havre, ligger på samma nivå som året innan. Kornarealen utgör 460 000 hektar och havre omkring 320 000 av den totala spannmålsarealen på 1,1 miljoner hektar. Vetearealen ökar med en tiondel, till 210 000 hektar, medan den höstsådda vetearealen var nästan tre gånger större än under 2018.

Odlingen av rybs och raps är minst på fyra årtionden

Rybs- och rapssådden är däremot liten. Den sådda rybs- och rapsarealen, som omfattar ungefär 37 000 hektar, är minst på 40 år. Sådden av bondböna var störst för två år sedan, då arealen var större än potatisarealen. I år är odlingen av bondböna ungefär lika stor som odlingen av rybs, knappt över 17 000 hektar.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46