Lukasjenkos hot: Kan strypa gasledningarna

Aleksandr Lukasjenkos utspel får inget gehör i Kreml. Arkivbild. Bild: Shamil Zhumatov/Lehtikuva-AFP

Omvärlden anklagar Minsk för att använda migranterna vid gränsen till Polen som vapen, i en form av en "hybridattack" signerad diktator Aleksandr Lukasjenko. Migrantströmmarna beskrivs som en hämnd från Lukasjenkos sida, efter att EU i somras införde nya sanktioner mot hans regim.

Gränskrisen fick i veckan Belarus att hota med att strypa ryska gasflöden till EU. En av de stora ryska gasledningarna för leverans till Västeuropa, kallad Jamal, går genom Belarus.

– Medan vi håller Europa varmt hotar de stänga vår gräns. Men vad händer om vi stänger gasflödet till dem, dundrade Aleksandr Lukasjenko enligt ryska nyhetsbyråer.

Moskva lovar dock att något sådant inte kommer att ske, utan att gasen ska fortsätta att flöda.

– Det råder inget tvivel om att Ryssland kommer att fortsätta att vara en pålitlig leverantör under gällande och framtida kontrakt, sade Kremls talesperson Dmitrij Peskov på fredagen och lade till att Lukasjenko inte stämt av sitt utspel med Ryssland.

Belarus leds sedan 1994 av den tidigare kolchoschefen Aleksandr Lukasjenko (född 1954). Hans alltmer auktoritära styre har gett honom öknamnet "Europas siste diktator" och lett till omfattande sanktioner från bland annat EU – inte minst efter landets hårda nedtryckande av demonstrationer efter det senaste presidentvalet, i augusti 2020.

Mängder av belarusiska oppositionspolitiker, människorättsaktivister och journalister har det senaste året tvingats i landsflykt eller fängslats, ofta under mycket hårda förhållanden.

EU har infört visumförbud och frysning av eventuella tillgångar för en stor mängd belarusiska ledare, tjänstemän och företag. Handelssanktioner har även införts mot tunga belarusiska exportbranscher och även mot det statliga flygbolaget Belavia.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning