Lukasjenko lovar omröstning om grundlagen

Belarus diktator Aleksandr Lukasjenko, i mitten, då nationalsången spelades under den så kallade "Folkets rådgivande församling" i Minsk på torsdagen. Bild: Maxim Guchek/TT-AP

Tidigt nästa år ska en folkomröstning om Belarus grundlag hållas, lovar president Alexandr Lukasjenko.

Den av protester pressade presidenten sade under ett möte med främst sina anhängare att konstitutionella reformer ska förberedas under året. Men landet kommer även framöver att vara en presidentstyrd republik, lade han till.

Presidenten hade redan på förhand sagt att han skulle presentera reformer under torsdagens "rådgivande församling" med handplockade deltagare. I sitt öppningstal gick han dock på offensiven, och beskrev den omfattande protestvågen i landet som ett utländskt "blixtkrig".

– Blixtkriget misslyckades. Vi försvarade vårt land, sade Lukasjenko.

– Trots de spänningar i samhället som skapats på konstgjord väg av utomstående krafter har vi överlevt, fortsatte han.

– Vi måste stå emot till varje pris. Och 2021, detta år, kommer att bli avgörande.

Belarus opposition, vars ledare antingen fängslats eller tvingats i exil, har avfärdat Lukasjenkos två dagar långa så kallade "Folkets rådgivande församling" som politisk teater. De 2 700 deltagarna har främst hämtats från statsstödda sektorer.

Hundratusentals belarusier har deltagit i protesterna som pågick med full kraft under hela hösten. Protesterna utlöstes av presidentvalet i augusti som omvärlden betraktar som klart riggat i Lukasjenkos favör.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning