Lukasjenko på sitt första EU-besök: "Ta först reda på hur ni har det själv"

Den vitryska marknaden intresserar österrikiska företag. Det är en orsak till Aleksandr Lukasjenkos statsbesök i Österrike där han på tisdagen mötte sin kollega Alexander van der Bellen. Bild: Joe Klamar/Lehtikuva-AFP

För tre år sedan hade han fortfarande inreseförbud till EU. Nu är Vitrysslands president Aleksandr Lukasjenko på statsbesök i ett EU-land för första gången. På presskonferensen i Wien valde Lukasjenko att gå till motattack.

Han har kallats Europas sista diktator och hans land en grotesk karikatyr av Sovjetunionen. President Aleksandr Lukasjenko har i mer än 25 år styrt Vitryssland med järnhand. Oppositionella politiker har försvunnit spårlöst och presidenten har genom folkomröstning genomfört ändringar i författningen som ger honom närmast oinskränkt makt. Vitryssland har varit internationellt isolerat och haft ett ansträngt förhållande till västländerna och EU. Ända till för tre år sedan hade han inreseförbud till EU.

I dag är Lukasjenko på sitt första statsbesök i ett EU-land. Han har inbjudits till Wien av Österrikes president Alexander van der Bellen. Det är ett motbesök till den österrikiska presidentens besök i Minsk i fjol.

På presskonferensen i presidentkansliets spegelsal går Lukasjenko självsäkert och energiskt till motangrepp när pressen ställer obekväma frågor. Han erkänner öppet att han är auktoritär men tillägger att vi har det systemet så länge folket tillåter det. Han hänvisar flera gånger till folkets vilja, det var genom folkomröstning han kunde genomföra författningsändringar och när han får frågan om varför Vitryssland som enda land i Europa tillåter dödsstraff säger han att det enligt författningen bara kan avskaffas genom en folkomröstning.

– Vi hade en folkomröstning och folket ville ha kvar dödsstraffet. Enligt opinionsmätningar skulle en ny folkomröstning fortfarande ge samma resultat, så det är ingen vits att försöka. Hur är det förresten i Österrike, vet redaktörn vad befolkningen i Österrike anser om dödsstraff? Nej, det var det jag tänkte.

– Ni borde först ta reda på hur ni har det hemma innan ni börjar kritisera andra länder. Förresten, ställer ni samma fråga till USA:s eller Kinas presidenter när de besöker Österrike?

Trots att landet betecknas som det minst demokratiska i Europa har det de senaste åren sett ett ekonomiskt uppsving och en öppning från sovjetisk planekonomi till en sorts statskapitalism. Vitryssland har lockat till sig utländska investerare och håller på att nå en stark position inom datateknologi. Man har till och med kallat Minsk Europas Silicon Valley. Det är i dessa tecken Lukasjenko besöker Wien, 500 österrikiska företag har investerat i landet. Det ser ut som om Lukasjenko har bytt ut Sovjetunionen mot Kina som samhällsmodell.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning