Lukasjenko: Inget nyval om ni inte dödar mig först

Belarus president Aleksandr Lukasjenko avfärdar kraven på att hålla nya val. Bild: Dmitri Lovetsky/TT-AP

Belarus president Aleksandr Lukasjenko säger sig vara beredd att dela med sig av makten och ändra konstitutionen – men inte under press från demonstranter.Han avfärdar samtidigt kraven på att hålla nya val.

– Vi har redan hållit val. Om ni inte dödar mig så blir det inget nytt val, säger president Aleksandr Lukasjenko enligt nyhetssajten tut.by.

Enligt den statliga nyhetsbyrån Belta talar dock Lukasjenko om eventuella ändringar i konstitutionen, och om maktdelningsreformer. Men presidenten understryker att han inte kan gå med på något sådant under press.

Arbetare vid en annan fabrik uppger för AFP att flera tusen anställda hörsammat uppmaningar att strejka. Demonstranter har under måndagen även samlats utanför en statlig tv-kanals huvudkontor i huvudstaden där flera anställda också uppges strejka.

Dessutom har statsägda Belaruskali, som framställer den för landet viktiga exportprodukten pottaska, stoppat viss produktion då ett antal arbetare anslutit sig till protesterna, uppger gruvarbetarfacket enligt nyhetsbyrån Tass. Det är oklart hur många av företagets omkring 16 000 anställda vid sex olika gruvor det rör sig om.

Presidenten försökte spela ner betydelsen av protesterna.

– Om några inte vill arbeta kommer vi inte att tvinga dem till det, säger presidenten, enligt Belta.

Oppositionsledaren: Redo ta över

Belarus oppositionsledare Svetlana Tichanovskaja säger att hon står redo att leda landet och uppmanar till åtgärder för att bana väg för ett nytt, fritt val.

– Jag hade inga planer på att bli politiker. Men ödet placerade mig vid frontlinjen i en konfrontation med despoti och orättvisa, säger Tichanovskaja i en video från Litauen.

Oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja vid en presskonferens i Minsk den 10 augusti, dagen efter presidentvalet i vilket president Aleksandr Lukasjenko fick 80 procent av rösterna enligt det officiella resultatet. Bild: Sergei Grits/AP/TT

– Jag är redo att ta ansvar och agera som nationell ledare under denna period.

I talet uppmanar hon också säkerhetsstyrkor och polis att vända president Aleksandr Lukasjenko ryggen och säger att deras tidigare beteende i så fall kommer att förlåtas.

Stora protester

I söndags samlades tiotusentals människor i huvudstaden Minsk i den största protesten hittills med krav på Lukasjenkos avgång – på dagen en vecka efter det av omvärlden utdömda valet i Belarus den 9 augusti. Inofficiella uppskattningar av hur många som deltog i oppositionens protest varierar mellan 100 000 och 220 000, rapporterar BBC.

Samtidigt hölls en rivaliserande demonstration till stöd för presidenten, som enligt regimens uppgifter lockade 65 000 deltagare.

Tichanovskaja ställde upp i valet sedan flera andra potentiella kandidater, inklusive hennes make, fängslats. Hon anklagar Lukasjenko för att ha riggat valet och lovar att, om hon kan ta över makten, släppa politiska fångar och säkerställa ett nytt fritt val.

Samtidigt skärps de internationella tongångarna kring utvecklingen. Lukasjenko hävdar att Nato samlar militära resurser längs Belarus västra gräns, med syfte på Polen där försvarsalliansen har stor militär närvaro.

Nato nekar till anklagelserna men uppger att man noga följer situationen.

"Nato utgör inget hot för Belarus och har ingen militär mobilisering i området. Vi är vaksamma, men enbart defensiva, och är redo att hindra aggressioner mot Natoallierade", säger generalsekreteraren Jens Stoltenberg i ett uttalande under måndagen.

Samtal med Putin

Det gör även Polen.

– Vi följer vad som händer i Belarus, precis som alla Nato-länder, och vi håller även koll på vad som händer vid våra gränser, säger biträdande försvarsminister Wojciech Skurkiewicz i en radiointervju på måndagsmorgonen.

Lukasjenko höll i helgen nya telefonöverläggningar med sin motpart i Moskva, Vladimir Putin. Enligt en kommuniké från makthögkvarteret Kreml är Ryssland berett att stödja Belarus regim militärt om det blir nödvändigt, i enlighet med försvarspakten ODKB.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning