Lukasjenko i samtal med Putin i Sotji

Belarus auktoritäre ledare Aleksandr Lukasjenko ska träffa Rysslands president Vladimir Putin i Sotji. Bilden är från ett tidigare möte. Bild: Mikhail Klimentjev/AP-TT

Aleksandr Lukasjenko, som befinner sig i den allvarligaste krisen under sina 26 år vid makten, kan räkna med fortsatt stöd från Rysslands president Vladimir Putin. Det står klart efter de bådas möte i Sotji i Ryssland.

Under en pressträff efter måndagens möte säger president Putin att Ryssland avser att fortsätta samarbeta militärt med Belarus, rapporterar Reuters som citerar den statliga ryska nyhetsbyrån Ria.

Bland annat har de båda har kommit överens om ett ryskt stöd på 1,5 miljarder dollar till Minsk.

Aleksandr Lukasjenko konstaterar samtidigt att den senaste tidens händelser i Belarus visar att Minsk fortsatt bör stå nära Ryssland.

Massdemonstrationer

Mötet mellan den auktoritäre Lukasjenko och Rysslands Vladimir Putin äger rum efter en femte helg med protester som kräver Lukasjenkos avgång.

Under söndagens massdemonstrationer runt om Belarus greps enligt landets inrikesdepartement 774 personer, varav 500 i huvudstaden Minsk där minst 100 000 människor rapporteras ha tagit sig ut på gatorna.

Oppositionen anklagar Lukasjenko för att ha riggat förra månadens presidentval – som också har ifrågasatts i stora delar av omvärlden. Sedan dess har tusentals regimkritiker gripits och viktiga oppositionsledare har frihetsberövats, deporterats eller tvingats fly ur landet.

Oppositionen kritisk

Från exilen i Litauen kritiserar oppositionens förgrundsfigur Svetlana Tichanovskaja Putins beslut att träffa Lukasjenko.

"Jag beklagar att du valde att föra dialog med usurpatorn och inte med det belarusiska folket", skriver Tichanovskaja i sociala medier.

"Jag vill påminna Vladimir Putin om att vad ni än enas om i Sotji inte kommer att vara juridiskt bindande. Den nya regeringen kommer att se över alla avtal som tecknats med den illegitime Lukasjenko".

Putins handlingar inför måndagens möte har indikerat att han inte har någon önskan om att Lukasjenko störtas från makten i den närliggande före detta Sovjetstaten.

FN vill utreda

Kreml har tidigare sagt att ledarna planerar att diskutera energi- och handelssamarbete, ländernas strategiska partnerskap och den fortsatta utvecklingen av "integrationsprocesser inom Unionsstaten", en överstatlig organisation med Ryssland och Belarus som medlemmar.

FN:s människorättschef Michelle Bachelet efterfrågade på måndagen utredningar om uppgifterna om de belarusiska myndigheternas brutala behandling av oppositionella och demonstranter.

– Givet allvaret och omfattningen bör samtliga anklagelser om tortyr och andra former av övergrepp från säkerhetsstyrkorna dokumenteras och utredas, med målet att ställa förövarna inför rätta, säger Bachelet.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning