Lukasjenko anklagas för "totalt grundlösa påståenden" om militär aktivitet vid gränsen

En demonstrant som stöder presidenten bär en t-tröja med Aleksandr Lukasjenkos bild vid en manifestation i Minsk på fredagen. Bild: Sergei Gapon/Lehtikuva-AFP

Belarus oppositionsledare Svjatlana Tsichanouskaja uppmanar demokratiaktivister att fortsätta sin kamp. Samtidigt får landets president Aleksandr Lukasjenko mothugg för sitt tidigare påstående om att landet skulle vara militärt hotat.

– Vi är det belarusiska folket, vi är en majoritet och vi kommer inte att kliva åt sidan. Vi är inte rädda för dem längre, säger Svjatlana Tsichanouskaja, som sedan valet befinner sig i exil i Litauen, i en intervju med AFP.

Svetlana Tichanovskaja manar också sina anhängare att inte låta sig "distraheras" av presidentens påståenden att landet är under militärt hot.

På lördagen besökte landets president Aleksandr Lukasjenko staden Grodno, nära Belarus gräns mot Polen, för att inspektera militära styrkor. Då anklagade han Natotrupper i Polen och Litauen för "ökad rörlighet" i gränsområdet och beordrade militären att ha "full stridsberedskap" och att landets territorium måste skyddas.

Litauens president Gitanas Nauseda avfärdar Lukasjenkos utspel.

– Regimen försöker avleda uppmärksamheten från Belarus interna problem till vilket pris som helst med totalt grundlösa påståenden om inbillade externa hot, säger han.

Officiellt vann den mångårige presidenten Aleksandr Lukasjenko valet den 9 augusti med 80 procent av rösterna, men siffrorna anses allmänt vara ett resultat av valfusk. Bland annat EU och Storbritannien har konstaterat att man inte accepterar valresultatet.

USA:s vice utrikesminister Stephen Biegun kommer också att besöka Litauen och Ryssland nästa vecka för att diskutera valet i Belarus.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning