Lugnet efter stormen kommer med fallna träd och lösa takplåtar

På land har det varit lugnt efter stormen, sedvanliga utryckningar och skador har rapporterats. Bild: Vesa Moilanen/Lehtikuva

Inga stora skador uppkom i landet efter veckoslutets storm. I Helsingfors röjer man träd och grenar under söndagen.

Stormen som drog in över västra och södra Finland under lördagen och natten till söndagen orsakade inga stora skador. Enligt räddningsverket har utryckningarna bestått av sedvanliga stormskador.

– När dagen börjar ljusna kommer det in fler anmälningar om stormens skador. Det handlar om träd som fallit, takplåtar som lossnat och elledningar som tagit skada, säger jourhavande brandmästare Toni Fohlin vid Helsingfors räddningsverk.

Under lördagskvällen stängde polisen av en gata i Helsingfors på grund av en stupränna som lossnat. Avstängningen var ändå snabbt förbi när man säkrat gatan.

Undersök sommarstugan

I Österbotten har det varit lugnt trots stormen. I Närpes och i Korsnäs larmades räddningsverket när träd hade fallit på lördag eftermiddag.

– Desto fler skador har det inte varit. Vi har ju haft hårda vindbyar i flera dagar och det kan ju hända att det ser annorlunda ut i skogen. När folk besöker sina sommarstugor kan det hända att vi får in fler anmälningar om träd som fallit, säger jourhavande brandmästare Riikka Oravainen vid Österbottens räddningsverk.

Hon säger att folk troligen är ganska handlingskraftiga och själva röjer undan mindre träd och grenar som fallit i stormen.

– Det är klart det är bra om man själv kan flytta bort mindre träd, då går det inte ut över räddningsverkets enheter.

I Egentliga Finland och Åbo ser det bra ut efter stormen. Räddningsverket meddelar att vattenytan stigit en del, men att stormen inte ställt till förtret.

– Inget utöver det sedvanliga, säger jourhavande brandmästaren.

Hårda vindar i Österbotten och Helsingfors

Meteorologiska institutet meddelar att stormen nu har bedarrat, både till havs och på land. Hårda vindar blåser ännu på Finska viken och i Bottenviken, men de mattas också av under söndagen.

Den största vindhastigheten uppmättes i Emsalö i Borgå där det blåste 24,1 meter i sekunden. Den kraftigaste vindbyn uppmättes i Kaskö där mätaren visade 31 sekundmeter.

På land uppmättes den största vindhastigheten i Gumtäkt i Helsingfors. Där blåste det strax före midnatt på lördagen 23,8 sekundmeter.

– Nu ljusnar det så småningom och temperaturen sjunker under nollstrecket, säger jourhavande meteorolog Hans Valta vid Meteorologiska institutet.

Men någon vinter är ännu inte i sikte, för framåt tisdagen drar västliga och sydvästliga vindar in över landet med fuktigt och milt väder. Regn och snöblandat regn är att vänta till tisdagskvällen. I norr kan det nederbörden komma i form av snö.

– Det milda vädret fortsätter. Vintern syns inte till den kommande veckan heller.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning