Lugnare "Michael" fortfarande dödlig

Bild: Lehtikuva/AFP Photo/Brendan Smialowski

Michael har lugnat ner sig från orkan till tropisk storm, men kostar människoliv även i USA.

Efter att tidigare ha dödat minst ett tiotal personer i Centralamerika har nu det första dödsfallet i orkanen bekräftats i Nordamerika, närmare bestämt norra Florida. Olivia Smith, talesperson för Gadsden County, berättar om "ett orkanrelaterat dödsfall", en man som omkommit när ett träd blåste ner över ett hus.

När ovädret nådde USA, i gränstrakterna Alabama-Florida-Georgia, var Michael ett tag uppe i styrka fyra på den femgradiga orkanskalan. Därmed var det ett av de värsta ovädren i området på 100 år.

Men stora evakueringar hade genomförts, så rapporterna från många håll är ännu knapphändiga om hur utbredda de materiella skadorna är.

I försvagat skick fortsätter Michael nu in över South och North Carolina – som knappt hunnit städa upp efter orkanen Florence nyligen.

När den sedan kommer ut över Atlanten igen kan Michael åter stärkas, bedömer USA:s orkancenter NHC. Men bara tillfälligt. Väl framme vid de brittiska öarna i nästa vecka kommer det att vara en skugga av sitt forna monstruösa jag.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning