Lugn inledning i Chemnitz

Poliser bevakar de högerextrema demonstrationerna i Chemnitz under torsdagen. Bild: Lehtikuva/AFP Photo/Odd Andersen

Demonstranter har åter samlats i tyska Chemnitz, tre dagar efter måndagens upploppsliknande scener. Denna gång inleddes kvällen med att den regionala regeringschefen Michael Kretschmer svarade på frågor från allmänheten och stämningen har inledningsvis varit lugn.

Den regionala regeringschefen Michael Kretschmer, från kristdemokratiska CDU, inledde vid 19-tiden på torsdagen ett så kallat medborgarsamtal i Chemnitz, där allmänheten får ställa vilka frågor de vill. Kretschmer, som inledde med en tyst minut över den 35-årige tyske man vars död var den tändande gnistan till demonstrationerna, möttes av spridda applåder. När den socialdemokratiska borgmästaren Barbara Ludwig kom in på scenen möttes hon av burop och busvisslingar.

Stort polisuppbåd

Mötet hålls i fotbollsklubben Chemnitzer FC:s hemmaarena och omkring 500 personer har släppts in i området. Utanför arenan hade det vid mötets start samlats runt 1 000 högerextrema demonstranter från den så kallade Pro Chemnitz-rörelsen. De skrek enligt tv-kanalen MDR "Wir sind das Volk" (Vi är folket) och samma mediefientliga slagord, "Lügenpresse" (lögnpressen), som under söndagens kravaller.

Gruppen bevakas av ett stort polisuppbåd och vid mötets start hade bara ett mindre tumult rapporterats, då en kvinna med antinazistiskt plakat blivit verbalt attackerad.

Delstatsmyndigheterna i Sachsen har begärt förstärkning inför Kretschmers besök i Chemnitz, sedan den lokala polisstyrkan misslyckats med att upprätthålla ordningen i den östtyska staden under tidigare oroligheter. Federal polis samt poliser från fem delstater har kallats in för att stävja eventuella våldsamheter.

Oroligheter väntas

Även på lördag väntas oroligheter, då främlingsfientliga Alternativ för Tyskland (AFD) och den rasistiska rörelsen Pegida planerar en demonstration genom Chemnitz.

I söndags och måndags gick tusentals personer, till stor del högerextrema och främlingsfientliga, ut på gatorna i Chemnitz efter en dödlig knivattack mot en tysk 35-åring vid en stadsfest i söndags. En syrier och en irakier sitter häktade misstänkta för dådet.

Protesterna urartade snabbt i upplopp, och flera invandrare anfölls av uppretade demonstranter. Utöver flera fall av misshandel är tio personer föremål för utredning sedan de gjort Hitlerhälsning, vilket är olagligt i Tyskland.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03