Lugn avslutning i huvudstadsregionen – 30 böter för olovlig alkohol

Konstaplar patrullerade vid badstranden i Sandudd i Helsingfors. Bild: Emmi Korhonen/Lehtikuva

Den exceptionella vårens avslut firades på olika håll i landet. Skolavslutningsveckoslutet sysselsatte polisen på olika håll i huvudstadsregionen.

Precis som tidigare år skedde festandet till en stor del på stränder och i parker. Polisen fick reda ut slagsmål, beslagta alkohol och skjutsa hem berusade ungdomar.

I Helsingfors skrev polisen ut 30 böter för olaga innehav av alkohol. Speciellt mycket folk var det i Sinebrychoffsparken och i Esplanadparken. Också på Sandudds badstrand och Blåbärslandet fanns det gott om festprissar i farten. Enligt kommissarie Juha Haapalainen var Helsingforspolisen sysselsatt under kvällen, men polisen har inte fått in rapporter om att ungdomar skulle ha varit offer för våldsbrott eller egendomsbrott.

– I jämförelse med tidigare år var det här ett lugnt veckoslut i Helsingfors. Det var främst fråga om att konfiskera och hälla ut alkohol som minderåriga hade på sig. Efter midnatt började festandet avta. En orsak till att det var lugnare i år är säkert att krogar och nattklubbar var stängda, vilket bidrog till att det var färre människor i rörelse efter midnatt, säger Haapalainen.

Helsingforspolisen uppskattar att det i Sinebrychoffsparken var ungefär 700 personer på plats under kvällen. Kommissarie Katja Nissinen säger till MTV att de flesta insåg att de behöver umgås i tillräckligt små grupper nu när coronaepidemin är aktuell.

– Men många små grupper blir snabbt stora. Genom att prata och upplysa så reder man ut många situationer, säger Nissinen.

Polisen i Östnyland rapporterar om slagsmål och en misstänkt knivhuggning i Träskända.

– Vi konfiskerade stora mängder alkohol av minderåriga. Påfallande många hade med sig starksprit. De flesta uttryckningar som vi var tvungna att göra handlade om störningar och slagsmål. På flera ställen sköt man raketer trots att det råder varning för skogsbrand, säger kommissarie Anne Tuomisto på Östra Nylands polis.

Ungdomar samlades i Brunnsparken i Helsingfors. Bild: Emmi Korhonen/Lehtikuva

Badstranden vid Sandudd. Bild: Emmi Korhonen/Lehtikuva

Ungdomar i Esplanadparken. Bild: Emmi Korhonen/Lehtikuva

Flaskskörden efter gårdagskvällens fest i Sinebrychoffsparken. Bild: Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bred efterfrågan på stugor gynnar den som vill sälja

Mer läsning