Rapport om flygnedskjutningen i Iran väcker vrede

Sörjande av dem som dog vid flygnedskjutningen utanför Teheran i Iran 2020. Arkivbild. Bild: Adrian Wyld/TT-AP

Iran lägger skulden på en enda person för nedskjutningen av ett ukrainskt plan 2020, då även flera svenskar dödades. "Ett cyniskt försök att dölja sanningen", konstaterar Ukraina

Irans flygmyndighet kom med sin slutrapport om nedskjutningen av ett plan från Ukraine International Airlines i 8 januari 2020 på onsdagen.

Samtliga 176 ombord dödades då planet besköts och därefter störtade utanför Teheran.

Rapporten pekar ut en person som hanterade en luftvärnskanon vid flygplatsen i Teheran som ensam ansvarig.

"Planet uppfattades som ett fientligt mål av luftförsvarsoperatören . . . nära Teheran och två robotar avfyrades", konstateras i rapporten, enligt Reuters.

"Döljer sanningen"

Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba kritiserar slutsatsen:

"Vad vi ser i den publicerade rapporten i dag är inget annat än ett cyniskt försök av iranska myndigheter att dölja de verkliga anledningarna till kraschen", skriver utrikesministern på sociala medier enligt Reuters.

"Vi kommer inte att tillåta att Iran döljer sanningen, vi tillåter inte att Iran undgår ansvar för detta brott."

I slutet av december kom besked om ersättning till anhöriga, efter utdragna diskussioner. Familjerna till alla de personer som dödades får motsvarande 120 000 euro.

Drönarattack mot toppgeneral

Nedskjutningen skedde i ett läge då Iran stod i hög beredskap sedan landets mäktige general Qassem Soleimani dödats genom en amerikansk drönarattack vid Bagdads internationella flygplats den 3 januari 2020.

Generalen var ledande i iranska insatser i regionen, och hade intensifierat Irans kontakter med olika proiranska grupper i flera länder i regionen.

Teheran lovade att hämnas Soleimanis död, men först efter flera dagar av utlyst, omfattande landssorg.

Iran utförde en robotattack mot en amerikansk militäranläggning den 8 januari, samma dag som nedskjutningen av det ukrainska planet. Vid robotattacken skadades ett 60-tal amerikanska soldater på basen som då hyste 1 500 soldater. De flesta hade tagit skydd i skyddsrum sedan man förvarnats om den förestående attacken.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning