Palta förvånas av Luftfartsunionens uttalande

Luftfartsunionens ordförande Juhani Haapasaari. Bild: Lehtikuva/Kimmo Mäntylä

Arbetsgivarna för servicebranscherna, Palta, delar inte Luftfartsunionens uppfattning om att det skulle råda oklarhet om kollektivavtalet.

Luftfartsunionens ordförande Juhani Haapasaari meddelade mitt i natten per e-post att förhandlingsresultatet för flygtrafiktjänster är på väg att falla eftersom det råder delade meningar om när avtalet blev färdigt. Han skickade senare en precisering där han förtydligade att konflikten handlar om huruvida avtalet förnyades i enlighet med konkurrenskraftsavtalet den 31 maj, så som Luftfartsunionen har tolkat det, eller om det inte finns något nytt avtal.

Haapasaari skrev också att avtalsförhandlingarna för Finavias säkerhetskontroller ser ut att vara i en återvändsgränd. Kollektivavtalet för säkerhetskontrollerna löper ut i slutet av januari. FNB lyckades inte nå Haapasaari för en kommentar.

Paltas vice vd Tuomas Aarto säger till FNB att kollektivavtalen finns, även om man fortfarande arbetar med protokollen. Enligt Aarto är man vid Palta mycket förvånade över att Luftfartsunionen anser att något skulle vara oklart.

– Vi har avtal enligt konkurrenskraftsavtalet både i kollektivavtalet för flygtrafikservicen och i kollektivavtalet för Airpro (dotterbolag som sköter Finavias marktjänster), säger Aarto.

– Vi utgår från att båda kollektivavtalen är i kraft även om de formella papperen ännu förbereds mellan förbunden.

Enligt Aarto pratade Paltas ansvariga avtalsexpert senast på fredagen med Haapasaari om kollektivavtalet för flygtrafiktjänsterna, och då ska det ha rått samförstånd om att det finns ett avtal. 

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning