Ludvig Nordström-pris åt Ringell

Bild: Niklas Sandström

Den finlandssvenska författaren Susanne Ringell har utsetts till 2020 års mottagare av Ludvig Nordström-priset.

Ringell får priset för att hon "under hela sitt författarskap konsekvent har arbetat med novellformen och utvecklat en oefterhärmlig stil", enligt juryn. "Som novellist fångar Ringell personer och platser i ett språkflöde av oväntade meningar och väl valda ord."

Ringell är aktuell med novellsamlingen Frimärken som utkom våren 2019 (Förlaget M), en reseskildring i flera genrer, från Siljabåtens överbelastade promenaddäck där föräldrar ligger förtöjda, Reykjavik, Malaga och Storlandet i den finlandssvenska skärgården.

Juryn har bestått av Lena Gedin, Roger Edholm, och Eva Nordlinder. Priset delas ut i Härnösand lördagen den 25 april 2020. Ludvig Nordström-priset är ett litterärt pris på 15 000 kronor (1 481 euro) som utdelas årligen. Vartannat år går det till en journalist och vartannat år går det till en novellist. Ludvig "Lubbe" Nordström (1882–1942) var en svensk författare och journalist, mest känd för radioreportaget "Med Ludvig Nordström på husesyn" 1938, det som samma år kom ut i bokform: Lort-Sverige.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning