Luckan får nya medlemmar – vill stärka sin riksomfattande verksamhet

Föreningen Luckan får flera nya medlemmar – Jessica Lerche ansvarar för den riksomfattande verksamheten. Foto: Luckan/SPT Bild: SPT/Luckan

Föreningen Luckan har uppfattats som ganska Helsingfors-centrerad, enligt Jessica Lerche som ansvarar för föreningens riksomfattande verksamhet.

Luckan har fått flera nya medlemmar runtom i landet, skriver föreningen i ett pressmeddelande.

De nya medlemmarna är Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur (SÖFUK) som upprätthåller Luckan-verksamhet i Karleby, Kristinestad, Kaskö och Närpes samt kulturföreningen Grand rf. med Luckan-verksamhet i Borgå och Västnyländska Kultursamfundet med Luckan-verksamhet i Raseborg. Sedan tidigare är Sydkustens landskapsförbund och Samfundet Folkhälsan medlemmar i Föreningen Luckan.

– Målet är ett starkt Luckankoncept där verksamheten omspänner hela landet, vi vill stärka vår profil, synlighet och betydelse som svensk serviceproducent, säger Jessica Lerche per telefon.

Enligt Lerche behövs starka svenska strukturer eftersom det är omvälvande samhällsförändringar på gång just nu. Samtidigt handlar det också om finansiering.

– Vi får finansiering av både staten och EU och de har signalerat att det skulle vara bra om vi var nationella till vår struktur.

Föreningen Luckan beviljar fortsättningsvis tillstånd att använda varumärket Luckan till dem som upprätthåller av Luckan-verksamhet. Enligt Lerche är det ändå mer ändamålsenligt att också de regionala föreningarna har mer insyn och bestämmanderätt i Luckan vilket de får genom att vara medlemmar i föreningen Luckan.

– Trots Luckans regionöverskridande verksamhet har föreningen uppfattats som ganska Helsingfors-centrerad. De nya medlemmarna kommer att kunna påverka styrelsens sammansättning och jag antar att detta på sikt kommer att avspegla sig i föreningens verksamhet, säger Lerche.

Luckan har elva svenskspråkiga informations- och kulturcentrum, eller "Luckor", i Finland: i Borgå, Helsingfors, Karleby, Kimito, Kyrkslätt, Raseborg, Sydösterbotten, Tammerfors, Kyrkslätt, Åbo och Uleåborg.

Pippi skuttar omkring på Finns sommarteater

Pippi Långstrump, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, är en av Astrid Lindgrens mest kända och populära figurer. Sommaren 2019 skuttar hon omkring på Finns sommarteaters (tidigare Glims sommarteater 1973-2005) scen i Esbo till Georg Riedels välkända musik. Senast spelades Pippi på Finns år 2006 och det var alla tiders publiksuccé på sommarteatern med nästan 6000 åskådare! Då spelades huvudrollen av Josefin Silén, som sedan dess utbildat sig till musikalartist i Sverige och i höst spelar Esmeralda i Ringaren i Notre Dame på Tampereen Teatteri. 29.3.2019 - 07.54