Luciakandidaterna är redo – nu gäller det att rösta

Den officiella gruppbilden av årets luciakandidater togs i Folkhälsans hus i Tölö under förmiddagen. I övre raden står Anna-Kajsa Edström (4), Emmy Wikström (2), Charlotta Palm (3), Loviisa Lukka (10), Alicia Jalava (9), Sabina Sievänen (1) och Victoria Turunen (7). I främre raden sitter Daniela Ragnell (5), Ida-Maria Andersson (6) och Andrea Walander (8). Bild: Leif Weckström

På söndag kör den i gång – luciaomröstningen. Kandidaterna är redo, de samlades i Helsingfors i dag för att fotograferas, intervjuas och filmas. Men också för att på allvar starta årets luciasäsong, med julsånger och annat som hör till.

Efter en intensiv förmiddag med intervjuer och fotograferingar för tidning, tv och radio anländer luciakandidaterna till HBL:s redaktion i centrala Helsingfors för ytterligare en prövning – solosång inför videofotografen Timo Kari. Johan Dahlbo är på plats för att ackompanjera på gitarr och sångerna är valda ur den juliga repertoaren, som sig bör.

Det här är den dagen på året då klara sångstämmor klingar i korridorerna, då flickorna sjunger upp och övar på orden. De bättrar på sminket, kammar håret och nynnar på luciasången.

I virrvarret bland ivriga och lite nervösa kandidater och hjälpsamma luciamammor och -pappor finns också en ung kvinna som utstrålar lugn och erfarenhet – fjolårets lucia Ingrid Holm. Det är tradition att den avgående lucian deltar i de tios dag, för att dela med sig av sina erfarenheter och försöka ge svar på alla de frågor som bekymrar årets kandidater. Hon har ett gott råd till dem alla:

– Njut av den här tiden, för den kommer att gå så snabbt! Jag tycker att det var just jag satt här som kandidat och ändå har det gått et helt år. Jag minns de tios dag som en superrolig dag och det kändes bra att tidigare lucian Sonja var med då. På samma sätt vill jag nu vara här för de nya kandidaterna och svara på deras frågor kring olika uppträdande, säger Holm.

Hoppar in som extra

Ingrid Holm är inte helt färdig med sitt luciauppdrag, hon kommer att vikariera årets lucia ett par gånger, där tidtabellerna är så tajta att en lucia inte räcker till.

Vem är då årets luciakandidater? HBL kommer att publicera intervjuer med var och en av dem i papperstidningen med start måndagen den 30 oktober. Samma dag finns samtliga intervjuer också tillgängliga på webben på HBL.fi.

Men redan nu kan vi avslöja att flickorna är mellan 18 och 21 år, att de sysslar med musik i någon form och att de representerar största delen av Svenskfinland, bortsett från Åland därifrån det inte kommer någon kandidat i år.

Flickorna är sportiga, många går på gym, en del joggar och flera av dem har en bakgrund i någon bollsport. Just nu är det ändå studier som upptar det mesta deras tid, några av flickorna går i gymnasiet men de flesta av dem har redan valt yrkesinriktning och påbörjat studierna på nästa stadium.

Stöd till barnfamiljer

Under förmiddagens intervjuer är det många av flickorna som nämner luciainsamlingen som en orsak till att de ställer upp som kandidat. Det är nämligen syftet bakom hela luciakampanjen, att samla in medel för att hjälpa barnfamiljer i vårt samhälle.

– Lucia är inte bara en ljusbärare som uppträder med sång, hon är en galjonsfigur för en viktig insamling. Det är nu fjärde året i rad som vi samlar in medel till utsatta barnfamiljer. Det handlar om helt vanliga familjer som på grund av sjukdom, arbetslöshet eller depression behöver lite hjälp i vardagen, säger Camilla Westerlund, kommunikationschef på Folkhälsan.

Med de pengar som luciainsamlingen bringar in (140 000 euro i fjol) ordnas både familjekraft-läger där föräldrar kan få ett avbrott i vardagen med kamratstöd, avlastning, barnvaktning och samtal med experter samt familjekaféer som erbjuder sällskap och ork i vardagen.

Röstningen är öppen 29 oktober-29 november. Mera info om röstningen finns på HBL.fi/lucia och på www.folkhalsan.fi/lucia.

Luciamarknad ordnas i Helsingfors centrum den 9 december.

Lucia besöker Fölisön den 10 december.

13 december – luciadagen: Lucia med följe uppträder i Mercatorgränden, i seniorhuset, på Yle och på kvällen kröns hon i domkyrkan. Luciatåget går genom Helsingfors.

Lucia är på turné i Österbotten den 19–20 december.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning