Luciakandidat 9, Ellen Wikholm: "Luciavalet handlar inte om utseende"

– För att göra lucia mer inkluderande för andra språkgrupper kunde luciakören sjunga också på andra språk än svenska, föreslår Ellen Wikholm. Bild: Henrik Schütt

Ellen Wikholm från Esbo bryr sig om andra och har lätt att få kontakt med människor i alla åldrar. Hon vill sprida glädje med sin sång.

Vilka tycker du är lucias viktigaste egenskaper?

– Jag anser att det är viktigt att lucia är omtänksam, genuin och utstrålar positivitet.

Hur ser dina luciatraditioner ut?

När mina syskon och jag var små brukade vi klä ut oss och lussa på pappas jobb. Min syster Freja var alltid lucia, mina äldre bröder stjärngossar och jag tärna. De senaste åren har jag firat lucia på jobbet, med både yngre och äldre i luciatåget.

Är välgörenhet i någon form bekant för dig?

– Ja, jag har sysslat med välgörenhet via Marthorna, samlat in kläder och mat, stickat. Dessutom har jag arbetat som funktionär i samband med sportevenemang, de senaste åren har jag mest jobbat i kafé eller lagat mat åt de andra funktionärerna. Ett år var jag även utklädd till en banan och gratulerade dem som kommit i mål.

Vem skulle du helst vilja lussa för?

– Min underbara mormor som gick bort för några år sedan.

Vilken julsång vill du sjunga solo under luciaturnén?

Det strålar en stjärna, jag har alltid gillat melodin och orden.

Vad gör du för att hålla dig i form, både fysiskt och psykiskt?

– Jag älskar att ta långa promenader tillsammans med en vän eller med bra musik i öronen, för att sedan avsluta dagen i gott sällskap med en smarrig middag. Dessutom är en god nattsömn väldigt viktig för mig.

Hur kunde man göra lucia mera inkluderande, så att alla kan ta henne till sig?

– Jag anser att valet av lucia inte ska basera sig på utseende över huvud taget. För att göra lucia mer inkluderande kunde man sjunga på andra språk än svenska och ändra på hur lucia väljs. Det skulle även vara kul att se någon lite äldre vara lucia.

Vilket är lucias budskap till dem hon möter under den sista månaden av katastrofåret 2020?

– Jag anser att lucias budskap är speciellt viktigt i år: att sprida hopp, ljus och glädje till dem som behöver det. Som lucia vill jag påminna både gamla och unga om att vi klarar allt tillsammans. Jag vill speciellt nå ut till dem som drabbats hårt under detta år och ge dem tröst och hopp.

Hur kan du vara en förebild?

– Jag är stark, står upp för och stöder de som har det svårt. Jag anser att det är en självklarhet att alla är lika värda och agerar enligt det.

Vad är det galnaste du har gjort?

– Det mest ögonöppnande jag varit med om var att förlora allt jag ägde, då min familjs lägenhet brann upp. Det satte verkligen perspektiv på allt i livet. Man fick helt enkelt börja om från noll.

Vilka är dina bästa tips för en hållbar vardag? Vad gör du för miljön?

– Återvinn då det är möjligt och byt kläder och prylar med dina vänner eller släktingar eller köp begagnat. Själv äter jag för det mesta en vegetarisk kost, återvinner plast, kartong, metall och glas samt återanvänder mina kompisars kläder.

Var är du om 10 år?

– Då har jag förhoppningsvis ett barn, jobbar med barn och unga som har det svårt och är bosatt någonstans i huvudstadsregionen.

Läs alla kandidatintervjuer här

Ålder: 21 år.

Familj: Mamma, pappa, två storebröder och en storasyster.

Hemort: Esbo.

Gör: Studerar till klasslärare vid Helsingfors universitet.

Musikintresse: Har sjungit och spelat instrument sedan hon gick i förskolan.

Läser just nu: Little women av Louisa May Alcott.

Favoritämne i skolan: Matematik och musik, eftersom jag älskar att räkna och sjunga.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning