Luciakandidat 8, Karin Wallenius: "Lucia ska bidra till julstämningen"

– Lucia ska sprida glädje och föra människor närmare varandra. Detta kräver ingen särskild hudfärg eller kroppsform, säger Karin Wallenius. Bild: Henrik Schütt

Karin Wallenius är en glad tjej som är uppväxt på landet i Tenala. Hon lever efter den gyllene regeln – behandla andra såsom du själv vill bli behandlad. Hon bjuder gärna på mig själv till förmån för andras trivsel och glädje.

Vilka tycker du är lucias viktigaste egenskaper?

– Lucia ska vara närvarande och bemöta alla människor i stunden, oberoende av livssituation och de förutsättningar som var och en har i livet.

Hur ser dina luciatraditioner ut?

– Lussande har alltid varit en viktig och stämningsskapande tradition för mig och mina kusiner, det har varit viktigt att släktens alla generationer kunnat delta i sångerna. Luciaklänningarna har minsann växt med åren.

Är välgörenhet i någon form bekant för dig?

– Att ställa upp för andra är en självklarhet för mig, allt från att handla till fammo som var sjuk till att ställa upp vid flytt är saker jag brukar hjälpa till med. Unicefs och Röda Korsets kampanjer har också varit en del av min vardag.

Vem skulle du helst vilja lussa för?

– För människor vars livsglädje inte är en självklarhet och för äldre människor för vilka lucia är en livslång tradition. Men främst hade jag velat lussa för min gammelfaster, för hon hade alltid önskat att få se mig som Finlands lucia.

Vilken julsång vill du sjunga solo under luciaturnén?

– Jag skulle vilja sjunga En morgon i advent, det är en låt som alltid har hört till luciaprogrammet.

Vad gör du för att hålla dig i form, både fysiskt och psykiskt?

– Jag samlar energi på vägen genom att njuta av de stunder luciauppdraget ger. Glädjen i andras ögon och soffan i hemmet laddar batterierna inför nästa luciauppträdande.

Hur kunde man göra lucia mera inkluderande, så att alla kan ta henne till sig?

– För mig har alltid lucia varit en konfessionslös tradition som ska påminna oss om allas lika värde och möjlighet till liv. För mig är det viktigt och en självklarhet att lucia kan vara av vilket etniskt ursprung och vilken läggning som helst. Utseende ska inte spela någon roll.

Vilket är lucias budskap till dem hon möter under den sista månaden av katastrofåret 2020?

– Lucia är ett bevis på att det finns ljus även om allt känns mörkt. Särskilt i år kommer jultraditioner att spela en stor roll i människors omkullkastade vardag, då många fler människor än tidigare är ofrivilligt ensamma. Lucias viktigaste uppgift är att sprida ljus och glädje samt att lyssna på medmänniskor och bidra till julstämning.

Hur kan du vara en förebild?

– Jag är glad, rättvis, empatisk och vill stå upp för andra som behöver mig. Genom att alltid vara mig själv och våga vara öppen kan jag vara en förebild.

Vad är det galnaste du har gjort?

– Jag har vågat ta klivet utanför min egna trygga box och uppträda med sång och teater inför hundratals människor.

Vilka är dina bästa tips för en hållbar vardag? Vad gör du för miljön?

– Tänk på vad du själv kan göra, oberoende av vad de andra gör. Börja i smått och fortsätt i stort. Ät inhemskt, närproducerat, åk kollektivtrafik när du kan och lämna aldrig skräp efter dig i naturen. Det finns många saker jag och vi tillsammans kan bidra med, men vi måste agera nu!

Var är du om 10 år?

– Jag litar på min egen intuition och magkänsla – jag kommer att ha det lika bra då som jag har det nu. Jag vill gärna åstadkomma viktiga saker, oberoende av om det är inom modebranschen eller inom jordbruk, det beror på vart vägarna bär.

Läs alla kandidatintervjuer här

Ålder: 19 år.

Familj: Mamma, pappa, två syskon och en hund.

Hemort: Svenskby, Tenala i Raseborg.

Gör: Läser visuell marknadsföring på Prakticum och hjälper pappa med jordbruket.

Musikintresse: Har tagit lektioner hos en musikpedagog de senaste fem åren och under hela skoltiden har jag sjungit och uppträtt vid alla tillfällen jag fått.

Läser just nu: Tyvärr för lite, men läser nyhetssidor varje dag för att hänga med i världens gång.

Favoritämne i skolan: Musik och gymnastik, har alltid älskat att sjunga och badminton var mitt stora fritidsintresse i nästan tio år.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning