Luciakandidat 5, Ingrid Enckell: "Lucia ska sprida kärlek och ljus"

– Man kan aldrig veta vad en annan person går igenom, därför är det viktigast att vara en snäll person, säger Ingrid Enckell. Bild: Henrik Schütt

Ingrid Enckell är utåtriktad, snäll och har en positiv livshållning. Hon tycker om att diskutera med olika slags människor och anser att alla ska få vara sig själva, precis som de är. Det viktigaste i livet är bemöta andra människor vänligt och att hjälpa dem som har det svårt.

Vilka tycker du är lucias viktigaste egenskaper?

– Lucia är en empatisk, varmhjärtad person. Hon tar emot alla människor med öppna armar och hjälper dem som har det svårt.

Hur ser dina luciatraditioner ut?

– Varje år har vi promenerat till Senatstorget för att se lucia skrida ner för kyrktrapporna, en kväll jag alltid sett fram emot under december. Under en annars kall och mörk månad är den dagen fylld av spänning och glädje. Som liten brukade jag lussa för mor- och farföräldrar.

Är välgörenhet i någon form bekant för dig?

– Till min 18-årsdag startade jag en insamling för världens barn via Unicef. Mina släktingar och vänner samlade ihop en väldigt fin summa, det var den bästa presenten jag kunde tänka mig.

Vem skulle du helst vilja lussa för?

– För de ensamma i världen, både barn och vuxna. Ensamheten är den mest akuta sjukdomen i Finland, och ensamhet behöver inte alltid betyda att man inte har människor i sin närhet. Man kan ha väldigt många människor i sitt liv men ändå känna sig ensam.

Vilken julsång vill du sjunga solo under luciaturnén?

Viskar en bön av Peter Jöback i Sonja Aldéns version. Texten är vacker och hoppfull och vänder sig till dem som är ensamma i världen. Den ger mig en väldigt mysig julkänsla.

Vad gör du för att hålla dig i form, både fysiskt och psykiskt?

– Jag försöker lägga mig i tid och sova så att jag är utvilad och orkar med skolan. Jag går ut och rör på mig regelbundet, dansar eller springer. Jag mediterar någon gång i veckan för att samla tankarna och lindra stress. Jag träffar vänner och äter god mat.

Hur kunde man göra lucia mera inkluderande, så att alla kan ta henne till sig?

– Först borde man föra fram i medier att man verkligen kan anmäla sig som luciakandidat oberoende av vad man identifierar sig som eller hur man ser ut. Lucias syfte är att sprida kärlek och ljus, och för det behöver man inte se ut på ett visst sätt. För att bryta stereotypen borde man i medier lyfta fram människor som inte ser ut som en traditionell lucia.

Vilket är lucias budskap till dem hon möter under den sista månaden av katastrofåret 2020?

– Jag vill genom sången sända kärlek till alla dem som under det senaste året haft det extra svårt. Det kan handla om att ha förlorat en närstående, varit inlåst i ett hem där våld är vardag eller förlorat ett jobb. Världen kommer inte att vara sig lik efter det här året, den bli bättre – efter mörkret kommer alltid ljuset.

Hur kan du vara en förebild?

– Jag ser alltid glaset som halvfullt. Enligt mig är livet det vackraste som finns, så jag försöker alltid sprida glädje och kärlek till alla dem jag träffar.

Vad är det galnaste du har gjort?

– Det var antingen den gången då jag fallskärmsseglade 300 meter ovanför Medelhavet trots att jag har höjdskräck, eller för ett par veckor sedan då vi åkte till Koli för att vandra och bo i tält. Det var +1°, vått och kyligt. Vi var tre nybörjare, men tur nog var en av oss scout och visste vad man bör göra.

Vilka är dina bästa tips för en hållbar vardag? Vad gör du för miljön?

– Mitt tips är att ta små steg mot en mer hållbar konsumtion. Det är svårt att förändra allt på en gång. Själv har jag nästan helt slutat köpa snabbmode, jag försöker äta huvudsakligen ekologiskt och inhemskt, och jag använder mig i stor utsträckning av kollektivtrafik, i stället för att åka bil. Hemma hos oss har vi en väldigt sträng sopsortering.

Var är du om 10 år?

– Ingen aning, kanske är jag i Finland, kanske någon annanstans i Europa. Jag vill jobba med att hjälpa andra människor, på ett eller annat sätt. Musiken står extremt nära hjärtat så jag hoppas att jag jobbar inom musikbranschen. Förhoppningsvis har jag en egen liten familj.

Läs alla kandidatintervjuer här

Ålder: 18 år.

Familj: Mamma, pappa, tvillingsystrar, bonusföräldrar och bonussyskon.

Hemort: Helsingfors.

Gör: Går sista året på musiklinjen i Tölö gymnasium.

Musikintresse: Lyssnar på pop, indie, r'n'b. Till favoritartisterna hör Melissa Horn och Lana del Rey. Tar sånglektioner, spelar piano och sjunger i kör vid Musik- och kulturskolan Sandels, sjunger också mycket på egen tid.

Läser just nu: Människan är ett känsligt djur av Rafael Donner och Factfulness av Hans Rosling.

Favoritämne i skolan: Modersmål, eftersom jag tycker väldigt mycket om att skriva, och musik, eftersom jag älskar att sjunga.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning