Luciakandidat 2, Amanda Wiik: "Lucia står för rättvisa och kärlek"

– Det som skulle kunna öppna upp luciatraditionen för fler är att sprida information om lucia och syftet med henne som ljusets symbol på flera språk, säger Amanda Wiik. Bild: Henrik Schütt

Amanda Wiik från Pargas är empatisk och har lätt för att sätta sig in i andra människors känslor och situationer. Hon bryr sig om människor och värnar om de utsatta. Fick hon bestämma så skulle alla ha det bra, ha samma förutsättningar och behandlas lika. Då skulle alla ha en möjlighet att följa sina drömmar.

Vilka tycker du är lucias viktigaste egenskaper?

– Lucia ska vara närvarande, empatisk, fördomsfri och medmänsklig samt karismatisk.

Hur ser dina luciatraditioner ut?

– Lucia har alltid varit en av höjdpunkterna i vintermörkret och vi har så länge jag kan minnas firat lucia på något sätt, om det sen varit att kolla på lucia i kyrkan, själv medverka i luciatåg eller dricka glögg och äta pepparkaka hemma i soffan medan Finlands lucia visats på tv.

Är välgörenhet bekant för dig?

– Jag har inte tidigare erfarenhet av välgörenhet, förutom som månadsgivare till Unicef och att via skolan ha samlat in pengar till Röda Korset. Då jag var liten ville jag verkligen åka till något u-land som volontär, vilket fortfarande är något jag kan se mig själv göra. Jag skulle absolut vilja frivilligjobba och gå med i Röda Korsets vänverksamhet eller den mångkulturella verksamheten.

Vem skulle du helst vilja lussa för?

– Jag tror alla behöver lucia i sitt liv just nu i form av värme, ljus, styrka och hopp. Om jag ska välja så säger jag alla som känner sig ensamma. Bara tanken att människor är ensamma gör ont i mig.

Vilken julsång vill du sjunga solo under luciaturnén?

Himlen i min famn, det är verkligen en av de vackraste julsångerna och jag har så mycket fina känslor och minnen kopplade till den sången.

Vad gör du för att hålla dig i form, både fysiskt och psykiskt?

– Jag ser till att hitta en lugn stund för mig själv varje dag, det kan innebära att lyssna på musik eller podd, att träna eller bara sitta ner en stund och fokusera på andningen. Jag ser också till att äta mångsidigt och nyttigt och sova ordentligt.

Hur kunde man göra lucia mera inkluderande, så att alla kan ta henne till sig?

– Jag kopplar inte lucia till ett specifikt utseende, jag ser på lucia som en symbol för hopp och värme. Jag hoppas att alla kan se sig själv i lucia. För mig står lucia för rättvisa och kärlek som tillhör alla, oberoende av etnicitet, hudfärg, sexuell läggning eller kön.

Vilket är lucias budskap till dem hon möter under den sista månaden av katastrofåret 2020?

– Lucias budskap är att vi är i denna situation tillsammans och därför klarar oss igenom det. Att komma ihåg att ta hand om varandra, stå upp för varandra och värna om varandra.

Hur kan du vara en förebild?

– Genom att visa empati och förmedla känslor av olika slag. Genom att jag är fördomsfri och står för rättvisa och jämställdhet. Genom att stå upp för andra och värna om att alla ska behandlas lika oberoende av bakgrund.

Vad är det galnaste du har gjort?

– Jag spelade en av huvudrollerna i musikalen Fame på finska, i Raumo. Det kanske inte låter så galet, men för en som inte talar finska så bra kändes det emellanåt ganska galet. Det var en av de bästa perioderna i mitt liv!

Vilka är dina bästa tips för en hållbar vardag? Vad gör du för miljön?

– Man hör ofta människor som säger "vad hjälper det lilla jag gör, det krävs väl att alla ska göra något för att få resultat". Men jag tror verkligen att det är fel tankesätt – alla har vi en viktig roll och uppgift i denna fråga, och det är vi som kan förändra situationen. Jag kan framför allt sortera, minska på köttkonsumtionen och stödja närproducerad mat.

Var är du om 10 år?

– Då är jag 33, utbildad talterapeut och jobbar med sångare och skådespelare. Om jag inte själv har utbildat mig till musikalartist håller jag i alla fall på med musik på sidan av jobbet. Jag är gift, har en hund och 1-2 barn. Ifall vi inte bor i södra Finland bor vi nog någonstans i Europa.

Läs alla kandidatintervjuer här

Ålder: 23 år.

Familj: Mamma, pappa, fem systrar och en hel hög med härliga syskonbarn, pojkvän + familj.

Hemort: Pargas, bor nu i Åbo.

Gör: Studerar sista året till talterapeut vid ÅA.

Musikintresse: Musik är en väldigt viktig och stor del av mitt liv.

Läser just nu: Mentalträning i idrott av Anders Nilsson och Lars-Eric Uneståhl.

Favoritämne i skolan: Psykologi, jag har alltid varit intresserad av hur människans psyke fungerar, det är så himla avancerat och brett, vilket gör det så fascinerande.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning