"Lucia stod för sin åsikt" – årets ljusbärare ser lucia som förebild

Lucia är en stark kvinnlig förebild och därför är traditionen relevant än i dag. Det säger Anna-Kajsa Edström, Finland lucia 2017 som har berörts starkt av berättelserna i #metoo och #dammenbrister.

STOCKHOLM Uno Svenningssons låt I en annan del av världen ljuder ur högtalarna och Anna-Kajsa Edström går ut i en energisk koreografi tillsammans med sina studiekompisar.

Det är svårt att tror att det bara är tredje terminen som hon tränar dans här på musikallinjen på Kulturama i Stockholm. Så säkert sitter rörelserna.

Profil

Anna-Kajsa Edström

Ålder: 21 år.

Familj: Mamma och pappa i Pedersöre, två bröder, pojkvän och hund.

Gör: Studerar till musikalartist i Stockholm för andra året.

Aktuell med: Vald till Finlands lucia 2017.

Kröningen sker: I Helsingfors domkyrka onsdag 13.12 klockan 17. Efter det luciakortege genom staden. Under en månad gör lucia med tärnor över hundra besök och uppträdanden.

Också hennes sinnesnärvaro är beundransvärd. Det är nämligen ingen vanlig torsdag: för inte många timmar sedan har Edström fått veta att hon har valts till Finlands lucia 2017.

Men hon fortsätter med lektioner, ger intervjuer, svarar på mejl, tar emot gratulationer och ska ännu sköta sitt barnvaktsarbete innan flyget till Finland går på kvällen.

Där tar ruljangsen och repetitionerna inför luciauppdraget vid.

– Det blir mycket jobb men det ska bli jättekul. Jag kommer säkert att somna jättetrött men lycklig om kvällarna, säger hon.

Besked överraskade

Telefonsamtalet med luciabeskedet var ändå en överraskning, berättar Anna-Kajsa Edström. Varken hon eller familjen hemma i Pedersöre har fört någon kampanj.

Att det blev hon som fick flest röster tar hon som ett tecken på att också andra värdesätter det som hon har förmedlat att hon vill stå för i luciarollen.

– Lucia på Sicilien var en stark kvinna som man tog ifrån allt, men hon stod ändå för sin åsikt. Jag står också för min åsikt.

Lucia är en vacker tradition som hon vill värna, men också relevant i dag som en stark kvinnlig förebild, menar Edström.

Och att kvinnor kan åstadkomma något stort, inte minst tillsammans, tycker hon att #metoo och finlandssvenska #dammenbrister har visat, där kvinnor har lyft fram sexuella trakasserier, maktstrukturer och övergrepp.

Edström har själv undertecknat uppropet och säger att berättelserna har berört henne starkt.

– Framför allt är det hemskt, men så kommer känslan: Nu får det vara nog.

Pappa och mamma hemma i Pedersöre var de första som fick höra nyheten att Anna-Kajsa Edström valts till Finlands lucia 2017. Medstudenter och lärare på Kulturama i Stockholm, där hon går på musikallinje, är också sporrande. När luciavärvet tar vid blir det ändå paus ett tag i studierna. Bild: Ari Luostarinen

Ingen skönhetstävling

Bilden av lucia som en skönhetstävling, eller uppfattningen att hon ska vara blond och blåögd, vänder sig Anna-Kajsa Edström starkt emot. Det var faktiskt ett tv-klipp från en luciasändning för några år sedan där det här med hårfärgen antyddes som fick henne att tacka ja till att bli nominerad.

Hon säger att hon tänker på alla flickor som av någon anledning tror att de ska skämmas för hur de ser ut.

Det tänker hon själv aldrig göra. Hennes färger kommer från hennes biologiska rötter, och Edström säger sig vara stolt och tacksam över sin biologiska mamma – kvinnan som gav ifrån sig sitt barn för att barnet skulle få det bättre.

– Nu kan jag göra allt det här, säger Anna-Kajsa Edström och tittar sig omkring på kulturskolan.

Teater- och sångerfarenhet

Linjen som Anna-Kajsa Edström går på utbildar musikalartister och motsvarighet saknas i Finland.

Edström har tagit sånglektioner i flera år, uppträtt i olika sammansättningar, spelat teater och gått teaterlinjen vid Västra Nylands folkhögskola i Karis.

I sommar ska hon göra Anita i West Side Story på Raseborgs sommarteater, vilket hon fick veta så sent som på onsdagskvällen. De goda nyheterna kommer tätt.

I korridoren träffar vi sångpedagogen Efva Nyström som liksom så många andra på skolan gratulerar Edström. Hon berömmer sin elev.

– Det kommer att gå super, helt säkert.

Anna-Kajsa Edström vill protestera mot en uppfattning att lucia ska vara blond och blåögd eller tendensen att omröstningen blir en skönhetstävling. Bild: Ari Luostarinen

För en musikalartist gäller det att behärska både klassisk och mer poppig sång, och framför allt att hitta balansen mellan stilarna. Anna-Kajsa Edström vet ännu inte hurdan repertoar hon kommer att ha som lucia, men åtminstone kommer den nyskrivna Allt har ett ljus att ingå.

Med sången känner sig Edström trygg, och hon ser fram emot att kunna möta och beröra folk. Själv säger hon sig vara känslomänniska och lätt bli rörd.

– Men jag tänker att det är humant.

Mest nervös är Anna-Kajsa Edström faktiskt inför att balansera alla levande ljus, och är lättad över att det verkar som att hon i år inte behöver bära också en bukett under kröningen i Domkyrkan, som många före henne gjort.

Hör Anna-Kajsa Edström sjunga här.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03