Lucia ska utstråla glädje

Krävande uppdrag. Steffen Ørsted, Mia Hafrén och Mårten Svartström samlades i Folkhälsans hus i Tölö för att under förmiddagens lopp välja och vraka bland lämpliga ljusbärare i decembermörkret. Bild: Leif Weckström

Uppdraget var inte lätt – att välja ut de flickor som får ställa upp i årets luciaomröstning. Luciajuryn sammanträdde bakom stängda dörrar hela onsdagsförmiddagen och kunde efter lunchdags enas om tio representativa luciakandidater.

Helt enligt traditionen består luciajuryn av tre personer, i år satt där Mårten Svartström från Yle, Steffen Ørsted från KSF Media och sångaren och skådespelaren Mia Hafrén. De ska tillsammans gå igenom alla inskickade kandidatförslag och enas om en grupp på tio stresståliga och skönsjungande unga kvinnor som utstrålar positiv energi. Sedan blir det allmänhetens uppgift att rösta fram Finlands lucia under den kommande månaden.

Mia Hafrén representerar det musikaliska kunnandet och har i uppdrag att lyssna extra noga på flickornas sångröster. Hon vet vad som gäller när man väl står där i blickfånget, för hon har själv ställt upp som luciakandidat en gång.

– Jag blev inte vald. Året var säkert 1990 och jag ställde upp som kandidat i Lovisa. Men jag fick vara tärna i stället och det var så roligt. Vi hade kanske ett tjugotal uppträdanden, men vi tog uppdraget på största allvar även om vi var en fnittrig grupp flickor. Det jag kommer ihåg är blicken hos många gamla och sjuka, för dem betydde ett besök av lucia något alldeles speciellt, berättar Mia Hafrén.

Det hon förutom sången fäster uppmärksamhet vid hos potentiella kandidater är inställningen.

– Det är ett stort jobb att vara lucia. Kandidaterna måste orka genomföra uppdraget. De bör inse att det är viktigt samtidigt som de vill sprida glädje omkring sig.

Sångvitsordet inte viktigast

Herrarna i juryn är inne på samma banor, luciaomröstningen är inte någon skönhetstävling för blonda flickor, utan kandidaternas värderingar och livsglädje är det väsentliga.

– Jag kommer inte så mycket att titta på ansökningarna, utan mera läsa och lyssna på vad de har att säga. Jag vill hitta kandidater som utstrålar positivitet och glädje. Visst behöver de kunna ta ton, men jag tycker inte ens att sångvitsordet är så viktigt om den rätta glädjen finns där, funderar radioprofilen Mårten Svartström.

– För mig är lucia något att se fram emot i mörkret, hon bär budskap om kärlek och ljus. Trots att lucia härstammar från Italien tycker jag att det främst är en fornnordisk tradition som jag hoppas får leva vidare såsom den är i dag, säger Steffen Ørsted, AD på Hufvudstadsbladet.

Ørsted har bott i Finland i femton år och lärt sig att uppskatta den finska luciatraditionen, som är mera kommersiell och synlig än lucia i Danmark.

– Det väljs ingen officiell lucia i Danmark, utan dagen firas främst i skolor och på daghem. Där ser firandet likadant ut som här, varje skola väljer sin egen lucia, som sedan uppträder i gymnastiksalen tidigt på morgonen. Här hänger lucia på ett gigantiskt plakat i hörnet av Forum, så fenomenet är mycket synligare, säger Ørsted.

Mårten Svartström har själv erfarenhet av att gå med i luciakortegen genom Helsingfors centrum, även om det har gått några år sedan dess.

– Jag har varit scout som barn och tillsammans med kåren fått gå med i följet på luciadagen. Den traditionen har nu gått i arv till mina tre flickor som också är scouter. Så i vår familj är luciadagen en speciell dag, då är vi på plats på Senatstorget och följer med luciatåget.

HBL har ännu inte tillgång till fotografier på kandidaterna och kan därför inte visa hur de ser ut. Men nästa vecka samlas flickorna till de tios dag i Helsingfors och då har vi möjlighet att fotografera dem. Ha tålamod.

Ida-Maria Andersson, 19. Vasa

Anna-Kajsa Edström, 21, Jakobstad

Alicia Jalava, 21, Ekenäs

Loviisa Lukka, 18, Heinola

Charlotta Palm, 20, Åbo

Daniela Ragnell, 21, Tenala

Sabina Sievänen, 19, Esbo

Victoria Turunen, 18, Esbo

Andrea Walander, 19, Helsingfors

Emmy Wikström, 18, Sibbo

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning